Operatív törzs: Mától küldik az SMS-ket az internetes oltásfoglaláshoz, csütörtök 16 óráig lehet jelentkezni

A próba Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten, az egyetemi kórházak oltópontjain lesz, 70 ezer ember kap értesítést.

2021. április 21., 13:37

Szerző:

Már minden harmadik magyar megkapta az oltást - mondta György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Ezt azt jelenti, hogy a regisztráltak kétharmada már megkapta az első vakcinát.

Mi is írtunk róla, hogy a kormány egy internetes foglalási rendszert próbál ki a következő napokban, hogy felgyorsítsák az oltásokat. Az államtitkár erről azt mondta, hogy a regisztráltak maguk tudnak időpontot foglalni, és a próba Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten az egyetemi kórházak oltópontjain lesz.

"Akik időpontot foglalhatnak az online időpontfoglaló rendszerben , SMS-ben kapnak tájékoztatást a szerdai naptól" - mondta az államtitkár. Az érintett 70 ezer ember Pécs, Debrecen, Szeged és Budapest városokban vagy ezek környékén élnek.

"Kérjük, hogy akik ma SMS-t kapnak, csütörtök 16 óráig keressék fel az üzenetben szereplő weboldalt, és foglaljanak időpontot" - mondta, hozzátéve: az időpontfoglaló rendszerben első körben azok csak tudnak időpontot foglalni, akik regisztráltak és SMS-t is kaptak.

Az államtitkár szerint az internetes felületen látható lesz majd mely napokon, hány órára és időpontra, mely oltópontokra tudnak bejelentkezni az oltásra az SMS-ben értesített regisztráltak.

"Minden kórház oltópontjára online időpont foglaló felületet nyitunk, ha a két kísérleti nap tapasztalatai sikeresek lesznek" - mondta az államtitkár, hozzátéve: jövő hét hétfőre,keddre és szerdára tesznek lehetővé időpontfoglalást a pécsi, debreceni, szegedi és budapesti egyetemi kórházak oltópontjain.

"Megkezdődött azon adatok csökkenése, amelyben reménykedtünk" - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki szerint egyértelműen csökken a fertőzöttek száma. A tisztifőorvos úgy látja viszont elhúzódó csökkenésre számíthatunk, ennek fő oka a brit mutáns. "Az első két hullámnál gyorsabb volt a kórházban lévők felépülése, mint most. Ezért is lassú a csökkenés. Sok rehabilitációs kezelésre van szükség, miután levesznek valakit a lélegeztetőgépről " - mondta Müller.

"A fiatalok is regisztrálnak, megcsillant a lehetősége annak, hogy szabaduljunk a pandémiás helyzettől" - mondta Müller, szerinte lassan, óvatosan vissza tudjuk nyerni a megszokott életünket, és ehhez az oltakozás a megfelelő út - fogalmazott.

"Ha ünnepnapokon, hétvégén, szabadnapokon oltanak a háziorvosok díjazásban részesülnek, de vakcinától függetlenül, a jogszabályoknak megfelelően" - mondta Müller arra kérdésre, hogy a Sinopharm vakcinával oltó orvosok valóban kapnak-e díjazást.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó:MTI/Mohai Balázs)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.