Másra nem futja: állateledelt esznek az éhező magyarok
Nehezen emészthető jelenség: állateledel konzervre fanyalodnak somogyi kisnyugdíjasok. A megkérdezett idős asszony azt mondta: így legalább akkor is kerülhet némi hústartalmú étel az asztalára, ha már fogytán a nyugdíj.
Nagyatádon Seres István is szembesült a jelenséggel. – Az egyik áruházban az állateleledes soron találkoztam össze egy nénivel – mondta Seres. – Megkérdeztem, mióta van kutyája. Erre válaszolta szinte sírva, hogy nem az ebnek, hanem magának viszi a konzervet. Elmondta: szégyelli, de nem tehet mást. A pénze kevés, és nincs kihez segítségért fordulnia. Ide jutottunk Pityukám – mondta nekem –, felépítettük ezt az országot, most pedig ezt kell ennünk, mert nem telik másra. Annyira megdöbbentem, hogy csak azt tudtam válaszolni: nem magának kell szégyenkeznie emiatt, hanem a politikusoknak.
Elég szigorú egészségügyi szabályok szerint készítik az állati fogyasztású termékeket, mégis más a végeredmény, mint a humánnál – mondta Szujóné Ponyi Andrea barcsi állatorvos. – Azok a vágóhídi melléktermékek kerülnek a konzervekbe, melyeket emberi fogyasztásra már nem használunk fel. Persze vannak olyan konzervek is, amelyek valódi színhúsból vannak, ezek a jobb minőségűek, melyek meglehetősen drágák, míg az „ócska” minőségűek olcsóbbak. A konzervek általában 400 és 1200 grammos kiszerelésben kaphatóak, az áruk párszáz forinttól több ezerig is terjedhet - írta a
Somogy online cikke.A szakember szerint az emberek inkább fagyasztott kutyaételt, például lábat, csirkenyakat vásárolnak. Ezek általában darabolás hibásak, esetleg toll maradt rajtuk, tehát nem felelnek meg a szabványoknak.
Egy kilogramm állati fogyasztásra szánt csirkeláb például kilogrammonként mintegy 180 forintba kerül, mindezt a hentesnél hozzávetőlegesen 400 forintos kilónkénti áron vehetjük meg.
Állati eredetű összetevők
Ha a húsok a címkén úgy szerepelnek, mint marha- vagy bárányhús, besorolhatók az olyan vázizmos -(húsos) és izmos szervek közé, mint például a szív, a nyelv, és a rekeszizom. A „baromfi” feliratos eledel csirke, kacsa-, vagy pulykahúst, bőrt és csontokat is tartalmaz. A halak felirat a megtisztított egész halak vagy darabolt halakra vonatkozik. Vannak melléktermékekből előállított eledelek is. Ezek magukba foglalják a tüdőt, lépet, vesét, agyat, májat, vért, csontokat, zsírt, gyomrot és a beleket. Nem tartozik ide a szőr, a szarvak, fogak, és a köröm. Az olyan baromfi-termékek mint mondjuk a nyak, fej, lábak, fejletlen tojások, és a belek, de a tollak nem kivéve azokat, amelyek óhatatlanul bekerülnek az elfogadott feldolgozási eljárás alatt - írta a Somogy online.