Volt külügyminiszter: Kína az ukrajnai háború lehetséges győztese

Az orosz agresszió utáni kihívásokat beszélte át Martonyi János volt külügyminiszter, és amerikai jobboldali politikusok, ott osztotta meg értékelését.

2022. május 21., 15:02

Szerző:

A transzatlanti kapcsolatokról tartanak közös, angol nyelvű konferenciát Budapesten amerikai szervezetek szombaton.

Az International Republican Institute és a The Heritage Foundation eseményén Martonyi János korábbi külügyminiszter is felszólalt.

Az egykori tárcavezető azt mondta, hogy Európának meg kell erősödnie, biztonságosabbá kell válnia.

Közölte, 1990-ben azt gondolták, hogy minden megváltozik majd. Bizonyos értelemben azonban még mindig éreztetik utóhatásukat az akkor történtek - jegyezte meg Martonyi János.

A korábbi külügyminiszter szerint ma sokkal veszélyesebbek, megjósolhatatlanabbak a folyamatok, mint korábban.

Megemlítette az ukrajnai háborút, kiemelve, hogy annak kimenetele még nem ismert.

Oroszország hadserege nagy és erős, ami kockázatokat hordoz magában - mondta az egykori tárcavezető.

Martonyi János a jelenlegi helyzet lehetséges győzteseként említette Kínát.

James Carafano, a The Heritage Foundation alelnöke fontosnak nevezte, hogy Budapesten is legyen élénk vita a transzatlanti kapcsolatokról.

Szerinte nyugtalanító probléma, hogy általában ugyanazok az emberek ugyanazt mondják a témában újra és újra, miközben a helyzet, a kihívások jellege már megváltozott.

Úgy fogalmazott, hogy ha csak Brüsszelben, Párizsban és Berlinben tartanak konferenciákat a transzatlanti kapcsolatokról, akkor "mind meghalunk". James Carafano szerint ezért fontos, hogy a mostani eseményt Budapestre szervezték. Európa jövőjéről beszélgetnek - hangsúlyozta.

A The Heritage Foundation alelnöke két megoldandó problémát nevezett meg: az oroszoknak erős a hadseregük, valamint jelentős a befolyásuk az energiapolitikára Európában.

Jan Surotchak, az International Republican Institute egyik vezetője új biztonsági kihívásként említette Oroszország és Kína megváltozott szerepét.

Azt hangoztatta: fontos újra leülni, és áttekinteni a transzatlanti kapcsolatok alapjait.

A konferenciát Szemerkényi Réka, az International Republican Institute transzatlanti stratégia vezető tanácsadója, korábbi washingtoni nagykövet szervezte.

Kiemelt kép: Martonyi János volt külügyminiszter és James Carafano történész (b-j) az IRI (Nemzetközi Republikánus Intézet) és a Heritage Foundation Transatlantic Relations 2.0 rendezvényén a Marriott Hotelben 2022. május 21-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt