Márki-Zay Péter exkluzív: A fiatal olyan politikust akar, aki nem gyűlölködik

Nyilatkozott a 168-nak Márki-Zay Péter, aki mostantól hivatalosan is az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. 

2021. október 18., 07:11

Szerző:

Hódmezővásárhely polgármesterét sokáig nem tartották esélyesnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra. Az előválasztás első fordulóján aztán dobogós lett, megelőzte Jakab Pétert és Fekete-Győr Andrást is. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter úgy látták, ha mindketten indulnak Dobrev Klára ellen, veszélybe kerül az ellenzék 2022-es győzelme. A főpolgármester végül lemondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) indulójának javára, aki ezzel megnyerte magának az ellenzéki pártok politikusainak és szavazóinak egy jelentős részét, majd pedig az előválasztást. Márki-Zay Pétert kérdeztük.

Hogy érzi most magát?

Nem szeretném azt mondani, hogy fáradtan, úgyhogy csak vidám és boldog vagyok.

Nem Önt látták a legesélyesebb indulónak az öt miniszterelnök-jelöltek között. Mikor érezte biztosnak, hogy meg tudja nyerni az előválasztást és Ön lesz Orbán Viktor kihívója?

A cél már nagyon régen, még a 2018-as hódmezővásárhelyi győzelem után fogalmazódott meg bennem. De az, hogy valóban nyerhettem, nagyon sok egymást követő csoda eredménye. Meg vagyok hatva, a gondviselés juttatott idáig.

Mi a feladata az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként?

Először is egy egységes és hatékony csapattá kell kovácsolnunk az ellenzéki szövetséget. Emellett várnak ránk olyan feladatok, amelyeket az ellenzéki pártok nem végeztek el az elmúlt 11 évben. Többek között, hogy eljuttassuk az igazságot minden magyar település minden postaládájába, továbbá hogyan akadályozzunk meg egy esetleges választási csalást azzal, hogy 22 ezer szavazatszámlálónk lesz minden egyes szavazókörben. Ezeket egyébként már most szervezzük, rengeteg fiatal jelentkezett eddig is. Biztos vagyok a sikerünkben.

Az, hogy sokszor őszintén elmondja a véleményét, előny vagy inkább hátrány?

Hosszútávon mindenképp előny. Hazudozással, ígérgetéssel és populizmussal sok politikus hatalomra jutott már, de idővel pont ez okozta a vesztüket is. Az egyetlen tisztességes megoldás az őszinteség, és az, hogy felelősen ígérünk, majd tartjuk magunkat a szavunkhoz.

Mind a Fidesz, mind pedig a DK igyekszik megnyerni a fiatal választókat, mégsem igazán sikerül. Az Ön eredményváróján pedig hemzsegnek a húszas és harmincas éveik elején járók. 

Számomra ez elképesztő. Mióta kampányolok, úgy három és fél éve, akadtak ugyan fiatalok a különböző politikai gyűléseinken, de a közönség zömmel nyugdíjasokból állt. Amitől Orbán Viktornak félnie kell, hogy ezek a fiatalok most meglátták, nem lehetetlen a változás, van olyan politikus, aki értük dolgozik. Most úgy látom, létrejött egy szövetség, amelyben a fiatalok képezhetik a meghatározó erőt.

De mit látnak Önben?

Ezt elsősorban tőlük kell megkérdezni. Amit gyakran hangoztatnak, hogy őszintének tartanak és szimpatikus nekik, hogy kiállok az elveimért. Emellett a fiatok számára az is fontos szempont, hogy a politikus, akinek bizalmat szavaznak, ne gyűlölködjön. Szomorú, de magyar politikát és közbeszédet nemcsak a populizmus, hanem a gyűlöletkeltés is meghatározta az elmúlt évtizedekben. Frissítően hathatott a hazai közéletre, hogy valaki nem sablonosan és tabukat kikerülve mond ki a pozitív üzenetet az eddig egymás ellen uszított embereknek, hanem arra kéri őket, fogják meg egymás kezét és küzdjenek együtt.

Gyakran hangsúlyozza, hogy jobboldali és keresztény. Ezt hangoztatják magukról a kormánypárti politikusok is. Nincs az ellenzéki szavazók egy részében averzió egy ellenzéki jobboldali és keresztény politikus miatt?

Sokaknak szimpatikus, ha valaki felvállalja az értékeit. Olyan országban akarok élni, ahol mindenki lehet az, ami. Ahol mondjuk egy fideszes politikus is bátran felvállalhatja a homoszexualitását. Úgy lettem egy baloldali előválasztás győztese, hogy soha nem hazudtam, hogy baloldali vagy ateista lennék, illetve hogy számomra ne lennének fontosak a határon túli magyarok. Olyan Magyarországot szeretnék építeni, ahol az értékkülönbségek nem választják el egymástól az embereket. Az azonosságunkat kell hangsúlyozni, nem pedig azt, ami elválaszt.

Kellett azért küzdenie, hogy az emberek ne lássák olyannak, mint Orbán Viktort?

Persze. Az előválasztás során a baloldali ellenfeleim is megpróbáltak Orbán Viktorhoz hasonlítani. Ezért volt fontos Karácsony Gergely, Botka László és más, hiteles, baloldali politikusok támogatása. Ez megmutatta a baloldali szavazóknak, hogy nem az a kérdés, hogy az országnak baloldali kormánya lesz-e, hanem hogy egy jobboldali vezető mellett megvalósulhat a baloldaliak, a zöldek és nekünk, nemzeti jobboldali gondolkodásúak programjának 80 százaléka is.

Miért ideálisabb jelölt Ön, mint Dobrev Klára?

Nem szeretném alábecsülni Dobrev Klára támogatottságát, de az a néhány százezer DK szavazó, kevés lenne Orbán Viktor leváltásához. Olyan jelöltre volt szükségünk, aki meg tudja nyerni a csak Fideszre szavazókat és a bizonytalanokat is. A DK egy erős és határozott párt, egy rendkívül aktív és szűk szavazóbázissal. Nem látom reálisnak, hogy a baloldali szavazók Orbán Viktorra szavaznának, az én elutasítottságom miatt. Az viszont óriási veszély lehetett volna, hogy a jobbikos, a volt fideszes vagy bizonytalan szavazók inkább a Fideszre szavaznak a DK elutasítottsága miatt.

Miért voksoljon Önre egy baloldali szavazó?

Mert a programjuk nagy része csak úgy tud majd megvalósulni, ha legyőzzük Orbán Viktort.

Mit vár a következő időszakban a Fidesztől? Pár órája, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelölt, és meg is jelentek az ezzel kapcsolatos hirdetések.

Az elkövetkező időszakban kemény támadásokban lesz része a családomnak, a barátaimnak, a városomnak, és annak a 106 jelöltnek is, akik támogatnak. De én továbbra is azt gondolom, ha összefogunk, támogatjuk egymást és elfogadjuk a különbözőségeinket, győzni fogunk 2022-ben.

(Kiemelt kép: Márky-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Előválasztás második fordulójának eredményvárója az Anker közben. 2021. október 17-én. Fotó: Merész Márton I 168)

11:27

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.