Márki-Zay: Dobrev nem tudja megverni Orbánt, Karácsonynak lehet esélye

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor a DK jelöltje mögé is beállna kampányolni, ha ő nyerné az előválasztást.

2021. május 12., 09:09

Szerző:

Márki-Zay nagyobb esélyt lát arra, hogy megveri egyéniben Lázár Jánost, mint hogy megnyerje a miniszterelnök-jelölti előválasztást - mondta a Telexnek a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere. "Lázár is úgy volt polgármester, hogy közben országgyűlési képviselő, sőt frakcióvezető is volt. Lázár a polgármesterségének ebben az időszakban szinte csak vendég volt Hódmezővásárhelyen, ezzel szemben én Hódmezővásárhelyen élek, naponta találkozom az emberekkel az utcán, az üzletekben és a piacon"- tette hozzá.

Mint mondta: "Mindent meg fogok tenni, hogy olyan ember legyen a közös jelölt, aki meg tudja verni Orbánt. Dobrev szerintem nem tudja megverni, de ha ő lesz a közös jelölt, akkor mellette is kampányolni fogok". Hozzátette: "Karácsony Gergelyt látom olyan kompromisszumnak, akinek talán még esélye lehet".

Márki-Zay szerint az ellenzéki pártok a Momentum kivételével úgy vannak vele, hogy a saját soraikban lévő hibákat és korrupciót jobb eltakarni, hogy a közös siker érdekében ne élezzék egymás között a feszültséget. "Ez stratégiai hiba. A korrupt emberektől most kell megszabadulni, különben nem fognak nekünk bizalmat szavazni a választók 2022-ben" - mondta.

"A Fidesz rájátszik az ellenzéki városvezetők félelmeire. Például egy megyei jogú várost vezető kollégám elment egy kormányzati hivatalba, ahol a fejlesztési források elosztásáról egyeztettek. Azt mondták neki, két út van: „vagy úgy csináljátok, mint Márki-Zay, és akkor egy fillért sem fogtok kapni, vagy nem támadjátok a kormányt, beálltok a sorba, és akkor majd csurran-cseppen valami”. Ezt az illető maga mesélte el nekem – ő egyébként nem adta be a derekát, azóta is harcos ellenzéki kollégám" - mondta Márki-Zay, hozzátéve: "Ács korábbi polgármestere, Lakatos Béla barátom mesélte néhány éve, hogy hasonló helyzetben, ha egymilliárdot ígérnek a településének, hogy ne támadja a Fideszt, akkor nehéz erre nemet mondani. Szerintem innen lehet megérteni, hogy az ellenzéki városokban többnyire miért nem volt komolyabb elszámoltatás".

A polgármester elmondása szerint a hódmezővásárhelyi elszámoltatásokkal kapcsolatos feljelentéseik többségét a rendőrség vagy az ügyészség lesöpörte. "Néhány esetben indultak nyomozások, de ezeket elsüllyesztették, még az egyértelműen bizonyított esetekben is. Nagyon kreatívan mindig találtak valamit, amivel fel tudják menteni a fideszes bűnözőket. Egyetlen olyan esetünk van, amelyben a nyomozás után vádat is emelt az ügyészség: a volt polgármester, Rapcsák András fia, aki 2019-ig cégvezetőnk volt, saját maga támadta meg a város informatikai rendszerét" - mondta.

 

Márki-Zay szerint Orbán Viktor leváltása azon fog múlni, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölt induljon minden körzetben. "Ennek jelenleg komoly akadálya az, hogy a pártok megállapodása szerint az egyéni képviselői körzetekben nem lesz kétfordulós az előválasztás. Egyetlen párt ragaszkodik az egyfordulós előválasztáshoz, ezzel pedig a kormányváltást sodorja veszélybe. Mert ez nagyon könnyen eredményezheti azt, hogy a legelutasítottabb jelölt, akinek ugyanakkor van mondjuk 30 százaléknyi lojális szavazótábora, megnyeri az előválasztást, majd úgy fogjuk elbukni a körzetet a Fidesszel szemben, mint annak a rendje" - mondta.

A polgármester nem látja jelét annak, hogy a Fidesz a pártokon keresztül belepiszkálna az előválasztásba. "A kollaborációs elméletekkel ellentétben én inkább attól tartok, hogy ha öt fős többsége lesz az ellenzéknek, akkor Orbán Viktor elővesz majd öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak, megzsarolja ezeket az embereket, és mégis ő alakít kormányt. Az előválasztáson nem ettől tartok, hanem inkább attól, hogy a pártoknak sokszor fontosabb a saját vesztes jelöltjük, mint hogy a közös ellenzéknek legyen egy győztes jelöltje. Tehát az önérdek, a pártok természetes önzése nehezítő tényező. Hogy a Fidesz valamilyen módon befolyásolja-e majd az előválasztást, mondjuk Rákay Philip a Megafonnal ráuszítja-e majd a maga néhány ezer követőjét, arra van némi esély. De azért azt is lássuk be, hogy a legelkötelezettebb Fidesz-szavazókat elküldeni mondjuk Dobrev Klárára voksolni az előválasztáson, az még a Fidesznek is komoly kihívás lenne. Nem tudjuk, hogy mennyi ilyen lesz, de mindenképpen az egyetlen megoldás – minden hasonló aggály esetén –, hogy legyen magas a részvétel" - tette hozzá.

"Én azt gondolom, hogy le lehet győzni Orbán Viktort, és le lehet győzni a Fideszt kétharmaddal is. Hogy erre ez az ellenzéki tömörülés képes lesz-e, az egyelőre kétséges" - mondta. A polgármester hozzátette, egy esetleges kétharmados többség esetén is egyeztetne a Fidesszel az új alkotmányról, de csak egy Orbán nélküli Fideszt tud elképzelni.

(Kiemelt kép: MTI | Ujvári Sándor)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.