Március utolsó napján dönthet az országgyűlés a finn-svéd NATO-csatlakozásról

A legutóbbi információ szerint a március utolsó hetén szavazhat a parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról.  Az atv.hu kormányközeli információja szerint az utolsó hét utolsó napjára, március 31-ére tolják.  

2023. március 17., 14:03

Szerző:

Az ukrajnai orosz invázió miatt a két ország már tavaly nyáron beadta csatlakozási kérelmét, de a magyar parlament változatos kifogásokkal halasztotta el a ratifikációt – emlékeztet az előzményekre a 444.hu.

Az Európai Unióban már csak Magyarország nem ratifikálta a két északi állam felvételét, a NATO-ban pedig Törökország az egyetlen kakukktojás rajtunk kívül.

„Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?” – idézik Szijjártó Péter külügyminiszter szavait.

Most a Fidesz-frakció részéről megerősítették az atv.hu-nak, hogy az Országgyűlésben március utolsó napja, 31-e „a tervezett dátum” a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról szóló zárószavazásra.

A portál emlékeztetett Kocsis Máté Balatonfüreden, a Fidesz-KDNP frakció kihelyezett ülésén tett kijelentésére. A frakcióvezető itt közölte, hogy a miniszterelnök támogatja a két állam NATO-csatlakozását, de a frakcióülésen kiderült: a kormánypárti parlamenti képviselők fenntartásaikat fogalmazták meg Orbán Viktor szándékával szemben, ezért parlamenti delegáció utazik Stockholmba és Helsinkibe Hende Csaba és Németh Zsolt vezetésével.

(Kiemelt kép: Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozik az Andreas Norlénnal, a svéd parlament elnökével folytatott tárgyalások helyszínéről távozóban Stockholmban 2023. március 7-én. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen)

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.