Országszerte és a határon túl is számos rendezvényt tartanak március 15-én – Orbán Viktor Kiskőrösön mond beszédet

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat.

2023. március 15., 06:55

Szerző:

A központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a hagyományos zászlófelvonással. Az Országházban nyílt napot tartanak: az érdeklődők ingyenesen megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, és a Szent Koronát.

Orbán Viktor miniszterelnök 15 órától Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét, melyet Domonyi László, a város polgármesterének köszöntője és művészeti előadás előz meg.

Forgatag a Budai Várban

Délelőtt fél tíztől a Nemzeti Múzeumhoz a huszárok ünnepi díszmenete tart, majd a Múzeumkertben díszünnepség veszi kezdetét, ahol Csák János kulturális és innovációs miniszter tart ünnepi beszédet, ezt követően múzeumi túra és társasjátékok várják a gyermekeket és felnőtteket. A budai Várban a Várkapitányság programjai várják az érdeklődőket, előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez. Regisztrálni a https://varkertbazar.hu/esemenyek/unnepi-csaladi-programok-marcius-15-en linkre kattintva lehet.

 A Várkert Bazárban egész nap kézműves programokkal, interaktív játékokkal várják a családokat; 10 órától Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa, a János Vitéz látható, 19 órától pedig Petőfi Sándor elbeszélő költeményének élőzenés táncos változatát lehet megtekinteni. A fővárosi Duna-korzón a Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból kedden nyílt fotókiállítás képei április 10-ig, húsvét hétfőig láthatók a Pesti Vigadó és a Petőfi-szobor között.

Ma 200 éve született Petőfi Sándor

A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére népszerű könnyűzenei előadók készítettek zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből, a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A klipek már megtekinthetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/@kerteszimreintezet/featured

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című színházi előadás ezekből a dalokból és prózai szövegekből készül. A produkciót 17 órától láthatja a közönség a Hagyományok Házában. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@kerteszintezet.hu

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket. Az ellenzéki pártok közül a DK Budapest belvárosában tart rendezvényt, az MSZP vezetői Petőfi Sándor szobrát koszorúzzák meg, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Béketüntetés címmel a Pilvax közbe hirdetett délutánra nagygyűlést.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán közvetített ünnepi beszédet mond, emellett a Szabadságmenet elnevezésű rendezvény nyitóbeszédét tartja meg. A határon túli magyarlakta településeken is számos megemlékezést tartanak a forradalom és szabadságharc ünnepén. Sepsiszentgyörgy főterén 16 órától ünnepi műsort rendeznek, melynek során Varga Judit igazságügyi miniszter is beszédet mond.

A kézdivásárhelyi ünnepi műsor díszvendégei Cseke Attila, a román kormány fejlesztési minisztere, valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár lesznek. A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjával 147 Kárpát-medencei középiskola mintegy 6500 diákja utazik a március 15-i nemzeti ünnepen legalább egy határ átlépésével egy másik iskolához közösen ünnepelni és emlékezni. A nemzeti ünnephez kapcsolódó programok miatt szerdán több helyütt közúti korlátozásokra, és emiatt közösségi közlekedési változásokra kell készülni.

(Kiemelt képünk: Kokárdák. Budapest, 2022. március 15. - Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.