Marad a tavaszias idő, viharos szelekkel

Bár felhős időre ébredünk, csökken a felhőzet a nap folyamán. Az akár helyenként viharos széllökéseket tavaszias nappali hőmérséklet kíséri.

2023. január 5., 06:26

Szerző:

Csütörtökön eleinte közepesen vagy erősen felhős égre ébredünk majd, a nap második felében a legtöbb helyen viszont határozottan csökken majd a felhőzet, előbukkan a nap. A délnyugati szél egyre nagyobb területen fordul majd nyugatira illetve északnyugatira, több helyen erős, néhol viharos lökések is előfordulhatnak. A met.hu csütörtök éjfélig figyelmeztető előrejelzést adott ki az ország területére, ugyanis ez elsősorban a Győr-Békéscsaba szélcsatorna szélesebb sávjában általánosan 60-70, időnként akár több, mint 70 km/órás széllökéseket jelent. A hőmérséklet ma is tavaszias lesz: kora délután 9 és 15, késő este 4 és 9 fok között alakul majd.

Pénteken főleg északkeleten és délnyugaton rétegfelhős tájakra, majd napközben átmenetileg sűrű felhőzetre is számíthatunk, ködfoltok is előfordulhatnak. Ugyanakkor hazánk nagy részén több órára kisüthet a nap. Legfeljebb szitálás fordulhat elő. Az északnyugati, majd délnyugati szél többfelé megélénkül, a csütörtöki országos figyelmeztetés pénteken is érvényben marad a viharos széllökések erősségéről. Pénteken kicsit hűvösebbre fordul az idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7, 12 fok között alakul, de északkeleten csak 4, 6 fok valószínű.

(Kiemelt képünk: A Gellért-hegy a tavaszias időben 2018. január 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.