Már nincs sok hátra a szavazatok összeszámlálásából

Elkezdték összeszámolni a szavazatszámláló bizottságok az átjelentkezők és külképviseleten voksolók szavazatait péntek délután, így már több választókerületben is száz százalékosra emelkedett a feldolgozottság péntek estére.

2022. április 8., 21:50

Szerző:

A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat és közzé is tette a Nemzeti Választási Iroda a számlálások eredményét. Mind a 106 egyéni választókerületben volt azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis "várták" a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait. Ezekben a szavazókörökben vasárnap leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat.

A külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók választókerületenként szétválogatott szavazatait pénteken adta át az egyéni választókerületi választási irodáknak az NVI. A jogszabály szerint az egyéni választókerületi választási irodáknak legkésőbb szombaton át kell adniuk a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének az "utazó" voksokat, hogy a szavazatszámláló bizottság "bekeverhesse" azokat a kijelölt szavazókörben vasárnap leadott szavaztok közé, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A kijelölt szavazatszámláló bizottságoknak ezt követően kell összeszámlálniuk a voksokat és megállapítani a parlamenti választás szavazóköri eredményét, szintén később szombaton. Amint valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok legkésőbb szombaton megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Mivel számos választókerület számlálásra kijelölt szavazókörében már pénteken délután meg tudták számolni az "utazó" voksokat, így a Nemzeti Választási Iroda tájékoztató oldalán péntek estétől több egyéni választókerületben is száz százalékosra emelkedett a feldolgozottság állása.

(Kiemelt képünk: Urnabontás Budapesten, 2022. április 3-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.