Orbán dönti el, szavazhatunk-e az ellenzék kérdéseiről

A civileknek és az aktivistáknak egy nap kellett ahhoz, hogy megszámolják az összegyűlt aláírásokat, az NVI-nek azonban négy nap sem volt erre elegendő – mondta Gér Mihály, ellenzéki képviselőjelölt. 

2022. január 27., 14:27

Szerző:

Az ellenzéki pártok azt kérik, hogy az április 3-i országgyűlési választással egy időben tartsanak népszavazást is a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról.

Csütörtökön online sajtótájékoztatón Varga István, a Somogy megyei 1. választókerület DK-s és egyben ellenzéki képviselőjelöltje azt mondta, miután az emberek 470 ezer aláírással támogatták az ellenzéki népszavazási kezdeményezést, a kormány „láthatóan megijedt". A Fideszben ugyanis pontosan tudják, hogy 66 nap múlva a választók nem csupán a „szégyenletes kormányzati teljesítményről, hanem Orbán kínai magánegyeteméről" és az álláskeresési járadékról is véleményt akarnak mondani – fogalmazott.

„Ma csak Orbán Viktor miniszterelnök politikai akaratán múlik, hogy az emberek szavazhatnak-e ezekről a kérdésről”

– vélekedett Varga István, aki szerint kormánynak az a demokratikus kötelessége, hogy lehetővé tegye az ellenzéki népszavazást április 3-án.

Gér Mihály, a Párbeszéd albertirsai önkormányzati képviselője, a Pest megyei 10. választókerület ellenzéki képviselőjelöltje azt mondta:

a Nemzeti Választási Irodának (NVI) igazolnia kellene, hogy nem felső nyomásra „húzza az időt".

Hangsúlyozta, a civileknek és az aktivistáknak egy nap kellett ahhoz, hogy megszámolják az összegyűlt aláírásokat, az NVI-nek azonban négy nap sem volt erre elegendő. Arra kérte az illetékes hivatalokat, hogy számolják össze a szavazatokat, és írják ki április 3-ra a népszavazást.

(Kiemelt képünk: Márki-Zay Péter Hivatalos Facebook-oldala)