Brüsszel kivár, a választásokig nem bünteti Orbánt

Pedig több baj van Magyarországgal, mint Lengyelországgal.

2022. január 27., 11:46

Szerző:

Interjút adott Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa a Politico-nak, amelyben a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni fellépésről beszélt – írja a 24.hu.

Lengyelországról Reynders azt mondta, hogy komoly nyomást gyakorolnak az országra, mert két esetben is napi büntetést szabtak ki rájuk, összesen másfél millió eurónyit, amit, ha nem fizetnek, az uniós forrásokból vonnak majd el. Szerinte a lengyel kormány nagy része már engedne, de a kormánykoalíció szélsőjobbos tagjai, különösen az igazságügyi reformért felelős miniszter, Zbigniew Ziobro nem hajlandó erre.

Magyarországgal Reynders szerint többféle probléma van, mint Lengyelországgal, ahol igazából csak a bírák függetlensége és az LGBTQ-mentes zónák miatt lépnek fel. Magyarországgal szemben viszont ez a lista elég hosszú, az akadémiai szabadságtól a migráción át a melegek kirekesztéséig, a korrupcióig és a sajtószabadságig.

Reynders viszont kimondta azt, amit eddig is sejteni lehetett: az áprilisi választásig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal. Ez már csak azért is biztos volt, mert a bizottság nem volt hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság. Ez február 16-án fog megtörténni.

De maga a folyamat is hónapokig tart, többkörös egyeztetéssel a két fél között, és az Európai Tanács csak utána szavaz róla.

A bizottság egyik hivatalnoka egyébként azt mondta a Politico Playbooknak, hogy a bíróság döntése után nagyon hamar el tudják majd indítani a mechanizmust, de biztosan lesz arról is egyeztetés, hogy befolyásolja-e ez a magyar választásokat, mielőtt döntenének.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala) 

18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

15:45

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.