Brüsszel kivár, a választásokig nem bünteti Orbánt

Pedig több baj van Magyarországgal, mint Lengyelországgal.

2022. január 27., 11:46

Szerző:

Interjút adott Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa a Politico-nak, amelyben a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni fellépésről beszélt – írja a 24.hu.

Lengyelországról Reynders azt mondta, hogy komoly nyomást gyakorolnak az országra, mert két esetben is napi büntetést szabtak ki rájuk, összesen másfél millió eurónyit, amit, ha nem fizetnek, az uniós forrásokból vonnak majd el. Szerinte a lengyel kormány nagy része már engedne, de a kormánykoalíció szélsőjobbos tagjai, különösen az igazságügyi reformért felelős miniszter, Zbigniew Ziobro nem hajlandó erre.

Magyarországgal Reynders szerint többféle probléma van, mint Lengyelországgal, ahol igazából csak a bírák függetlensége és az LGBTQ-mentes zónák miatt lépnek fel. Magyarországgal szemben viszont ez a lista elég hosszú, az akadémiai szabadságtól a migráción át a melegek kirekesztéséig, a korrupcióig és a sajtószabadságig.

Reynders viszont kimondta azt, amit eddig is sejteni lehetett: az áprilisi választásig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal. Ez már csak azért is biztos volt, mert a bizottság nem volt hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság. Ez február 16-án fog megtörténni.

De maga a folyamat is hónapokig tart, többkörös egyeztetéssel a két fél között, és az Európai Tanács csak utána szavaz róla.

A bizottság egyik hivatalnoka egyébként azt mondta a Politico Playbooknak, hogy a bíróság döntése után nagyon hamar el tudják majd indítani a mechanizmust, de biztosan lesz arról is egyeztetés, hogy befolyásolja-e ez a magyar választásokat, mielőtt döntenének.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala) 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.