Brüsszel kivár, a választásokig nem bünteti Orbánt

Pedig több baj van Magyarországgal, mint Lengyelországgal.

2022. január 27., 11:46

Szerző:

Interjút adott Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa a Politico-nak, amelyben a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni fellépésről beszélt – írja a 24.hu.

Lengyelországról Reynders azt mondta, hogy komoly nyomást gyakorolnak az országra, mert két esetben is napi büntetést szabtak ki rájuk, összesen másfél millió eurónyit, amit, ha nem fizetnek, az uniós forrásokból vonnak majd el. Szerinte a lengyel kormány nagy része már engedne, de a kormánykoalíció szélsőjobbos tagjai, különösen az igazságügyi reformért felelős miniszter, Zbigniew Ziobro nem hajlandó erre.

Magyarországgal Reynders szerint többféle probléma van, mint Lengyelországgal, ahol igazából csak a bírák függetlensége és az LGBTQ-mentes zónák miatt lépnek fel. Magyarországgal szemben viszont ez a lista elég hosszú, az akadémiai szabadságtól a migráción át a melegek kirekesztéséig, a korrupcióig és a sajtószabadságig.

Reynders viszont kimondta azt, amit eddig is sejteni lehetett: az áprilisi választásig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal. Ez már csak azért is biztos volt, mert a bizottság nem volt hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság. Ez február 16-án fog megtörténni.

De maga a folyamat is hónapokig tart, többkörös egyeztetéssel a két fél között, és az Európai Tanács csak utána szavaz róla.

A bizottság egyik hivatalnoka egyébként azt mondta a Politico Playbooknak, hogy a bíróság döntése után nagyon hamar el tudják majd indítani a mechanizmust, de biztosan lesz arról is egyeztetés, hogy befolyásolja-e ez a magyar választásokat, mielőtt döntenének.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala) 

Tegnap 17:58

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).