Már az óvodában megkezdik a nemzeti, keresztény nevelést

2018. augusztus 6., 09:23

Szerző:

Szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvónéniknek és -bácsiknak a magyar óvodákban, legalábbis erre lehet következtetni az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosításából – írja a Népszava.

Ez az alappprogram olyan, mint az iskoláknak a Nemzeti alaptanterv, vagyis ez határozza meg az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit.

A július 25-én kiadott módosítás szerint az óvoda

„a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja” - idézi az alapprogramot a lap.

Ez az óvodai élet tevékenységi formái és az óvodapedagógus feladatai című mellékletben is szerepel, hogy a népmeséknek, népi hagyományokat felelevenítő mondókáknak, rigmusoknak, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemeinek, meséi, a klasszikus és a kortárs irodalmi műveknek egyaránt helye van. A rajzolásnál sem maradhatnak ki, hogy „a műalkotásokkal, a népművészeti elemekkel, szokásokkal, hagyományokkal, nemzeti szimbólumokkal, az esztétikus tárgyi környezettel való ismerkedés is fontos eszköze a gyermeki személyiség fejlesztésének.”

Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke a Népszavának azt mondta, fogalmuk sem volt a módosításokról, velük nem egyeztettek. Hozzátette, a „keresztény értékeknek” elsősorban a vallási intézményekben kell megjelenniük, egy önkormányzati, „világi” óvodában kevésbé kellene erőltetni.

2024. március 1., 10:20

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők. 

2024. március 1., 09:42

Orbán Viktor szűk köre több titkot gyárt. Tavaly 28 olyan kormányhatározat született, aminek még a címe is titkos.