Már az MSZP szerint is 1 Bokros-csomag a megszorítás mértékegysége

Változott a párt egykor oly intim viszonya a megszorító politikával, átszámolták a Fidesz mostani vágásait Bokros Lajos-alapú mértékegységbe.

2022. június 8., 16:04

Szerző:

Tizenöt Bokros-csomaggal egyenlő mértékű megszorítást tartalmaz a 2023-as költségvetés az Országgyűlés költségvetési bizottságának MSZP-s elnöke szerint.

Vajda Zoltán a Facebook-oldalán közzétett szerdai videójában úgy értékelt, hogy az Országgyűlésnek kedden benyújtott büdzsé "bődületes" megszorítást tartalmaz, hiszen jelentősen nagyobb bevétellel és jelentősen kevesebb kiadással számol, mint idén, és szerinte a kettő különbsége nem tud más lenni, mint megszorítás.

Az ellenzéki képviselő úgy látja, hihetetlen bizonytalan lábakon áll a törvényjavaslat, mivel 2023-ig még jelentősen változhat a világpiaci és a magyar gazdasági környezet is. Talán okosabb lett volna nyár végén, ősszel benyújtani a jövő évi költségvetést - jegyezte meg.

Vajda Zoltán optimistának tartja a makroszámokat, és nem látja tarthatónak a jövő évi 5,2 százalékos inflációt.

Azon véleményét is hangoztatta, hogy az adóemeléseket a kis- vagy a nagyvállalkozók át fogják hárítani az emberekre, de közvetlenül az embereket érintő adóemelés is lesz, hiszen a fogyasztási adókból 17 százalékkal többet terveznek jövőre, mint idén.

Vajda Zoltán beszélt arról is, nem látja igazolva a törvényjavaslatban azt a kormányzati állítást, hogy a minisztériumokon spórol. 2022-ben több mint 7500 milliárd forintot fordítottak a minisztériumokra, 2023-ban közel 9200 milliárd forintot fognak – mutatott rá.

A bizottsági elnök szerint a 2023-as költségvetés vesztese a szociális terület, a nyugdíjak és az egészségügy. Az idei 24,6 százalék helyett jövőre jóléti kiadásokra a GDP 23,6 százalékát tervezik költeni, ez a szám 2010-ben 31 százalék volt – mondta.

Mint ismert, Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere az 1995. március 22-i kormányhatározat és a május 30-i gazdasági stabilizációs törvény volt az 1989 utáni Magyarország első nagy megszorító csomagja, ami a költségvetési egyensúly elérése érdekében számos állami szektorban elbocsátásokat eszközölt, miközben különadókat vetett ki.

Az MSZP politikusai évtizedekig szükséges rosszként, helyes lépésként értékelték a Bokros-csomagot. Legutóbb, a Partizánnak adott interjújában így tett még Botka László szegedi polgármester, akkori MSZP-s országgyűlési képviselő is. 

Ezzel szemben a csomag kritikusai szerint az alapvetően hozzájárult az ország társadalmi-szociális problémáinak súlyosbodásához a rendszerváltás után.

(Kiemelt kép: Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)