Már az Európai Bizottság is figyelmeztette a kormányt a Fertő tavi beruházás miatt

Ausztria is tiltakozik, a turisztikai építkezések leállítását követelik.

2021. június 14., 17:29

Szerző:

Ha a Bizottság az uniós jog esetleges megsértését észleli, vagy panaszt kap ilyen esetről, megpróbálja strukturált párbeszéd keretében (az ún. EU Pilot rendszeren keresztül) gyorsan rendezni a problémát az érintett tagállammal, amely ilyenkor további tájékoztatást adhat az esetről. A cél az, hogy mihamarabb megoldás szülessen a problémára az uniós joggal összhangban, mégpedig anélkül, hogy hivatalos kötelezettségszegési eljárás indulna – írta az Átlátszó.

A laphoz eljuttatott levelet egy magánszemély érdeklődésére válaszul küldte az Európai Bizottság. A dokumentum lényege magyarul:

„Tájékoztatom Önt, hogy a panaszát követően kapcsolatban állunk a magyar hatóságokkal. Különös tekintettel az Ön által küldött információkra a környezetvédelmi engedély 2021 márciusi módosításával kapcsolatban, felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal egy folyamatban lévő EU Pilot eljárás keretében, és kértük a magyar Agrárminisztérium hivatalos állásfoglalását a Fertő tónál megvalósuló ingatlanprojekttel kapcsolatban. A további lépésekről akkor lesz döntés, amikor ezekre a kérdésekre választ kapunk a magyar hatóságoktól.”

A Fertő tavi nagyberuházás ellen tiltakozott már a Nagy Tavak Koalíció, és 12 ezer magyar, valamint 6 ezer osztrák aláírás gyűlt össze az online petíción, az UNESCO az ICOMOS véleményére támaszkodva kérte a projekt azonnali leállítását a magyar kormánytól. Az ügyben a zöld ombudsman is állásfoglalást adott ki. A Fertő tavi beruházás megakadályozása érdekében történt lépéseket a Greenpeace Magyarország Egyesület folyamatosan frissítve közli.

Ausztria tiltakozik a Fertő tavi beruházás ellen


Az Unescónak cselekednie kell azonnal a Fertő tó megmentése érdekében – írja a Der Standardra hivatkozva a Klubrádió honlapja. Ausztria Unesco-képviselője szerint a kulturális világörökségek számító térséget egységesen, határoktól függetlenül kell kezelni, és megvédeni a beépítkezésektől. Az osztrák képviselő a turisztikai építkezések leállítását követeli, egy ellenőrző csoport helyszíni szemléjét, illetve azt, hogy kerüljön fel az úgynevezett vörös – azaz tiltó – listára, aminek sorsát szorosan figyelemmel kell követni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock | Karl Allen Lugmayer)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.