Döntött a bíróság: nem maradhat polgármester Ács Rezső

A Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen elutasította Ácsék beadványát. A volt szekszárdi polgármestert Schiffer András képviselte a bíróságon. Arra építették fel a beadványt, hogy aznap amikor a képviselő testület kirúgta Ácsot, írt egy levelet az őt megbízással foglalkoztató cégnek, hogy lemond az aktuális, folyó hónapra járó díjáról. 

2023. július 6., 08:43

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a szekszárdi önkormányzat tagjai sokáig nem tudták, hogy az általuk visszahívott polgármester hivatalban van vagy sem. Ács Rezsőt összeférhetetlenség miatt még május végén mentette fel városvezetői tisztségéből a testület. Azonban Ács ezt a döntést és jogi útra terelte az ügyet. Közigazgatási bíróságon támadta meg a döntést. Egyetlen tárgyalási nap után a Pécsi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma határozatot is hirdetett és elutasították keresetét. Ács szerint jogszerűtlen a menesztése, mert való igaz, hogy vállalt a polgármestersége mellett másik tisztséget, egy vízműcég tanácsadó testületének az elnöki posztját amiért kapott is javadalmazást (ez már összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel), de erről a javadalmazásáról lemondott. Aznap amikor kirúgta a testület. Tehát május 25-én, írt egy levelet az őt megbízással foglalkoztató cégnek, hogy lemond az aktuális, folyó hónapra járó díjáról. Ács Rezsőt az LMP egykori elnöke, Schiffer András képviselte a bíróságon, és erre építették fel a pert – írja a szabadpecs

A bíróság szerint viszont nem a menesztő döntést meghozó szekszárdi közgyűlés, hanem Ács Rezső volt az, aki elkésett, méghozzá éveket késett, ugyanis neki már a 2021 májusi módosítás után – ami (pár kivételt kivéve) megtiltotta a polgármesterek másfajat jövedelemszerzését – 30 napon belül kellett volna intézkednie az összeférhetetlenség megszüntetéséről.

Schiffer András azzal is érvelt, hogy  – noha, lehetséges, hogy valóban politikai döntés után lett kinevezve a víziközműcég tanácsadó testületének elnöki tisztségébe – valójában tudományos munkát végzett ott, amit viszont egy polgármester is végezhet, javadalmazással is, a jelenlegi szabályok szerint is. Az alperes jogi képviselője, dr. Harci-Kovács Kolos szerint viszont teljesen egyértelmű, hogy szó sem volt ilyen munkáról, kifejezetten a tulajodonosi, illetve résztulajdonosi képviseletről volt szó, illetve a társasággal kapcsolatos fontos döntésekben való részvételről.

A bíróság döntése elsőfokú, nem jogerős az ellen az írásba foglalt határozat kézbesítésétől számított 8 napon belül lehet fellebbezéssel élni. Így tehát Szekszárdnak továbbra sincs polgármestere. 

(Kiemelt képünkön: Ács Rezső. Fotó: Ács Rezső hivatalos Facebook oldala)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.