Már 14 szülésznő mondott fel a Szent Imre Kórházban

Lapinformációk szerint már 14 szakdolgozó mondott fel a Szent Imre Kórházban, akár bérfeszültség is állhat a háttérben.

2022. október 20., 06:36

Szerző:

Szent Imre Kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozója közül eddig 14-en adták be a felmondásukat – tudta meg a Népszava.

Nem biztos, hogy csak az új szabályok vannak a háttérben

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: sorra mondanak fel a főváros egyik legnépszerűbb szülészeti osztályáról, miután az intézmény vezetése néhány napja bejelentette: a jövőben már nemcsak orvost, de bábát sem lehet választani a szüléshez. Így a jövő hónap elejétől a várandósok csak a szülés idején műszakban lévők közül választhatnak segítőt. Akinek a munkaideje lejár, annak el kell hagynia az osztályt.

Egy, a Népszavához eljuttatott levél szerint nem pusztán az új szabályok állhatnak a felmondások hátterében. A szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói már hónapokkal ezelőtt, még július 14-én írtak a követeléseikről az egészségügyi intézmény vezetésének. Hasonló bérrendezést akartak, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

 

A kórház álláspontja szerint viszont a szakdolgozók kérései a megnövekedett költségek miatt nem kigazdálkodható, de továbbra is keresik a megoldást. 

A lap úgy tudja, hogy a kórház vezetése a szakdolgozók belső vezénylésével próbálja a szülészetről hiányzókat pótolni az egyes műszakokban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az új év első fővárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén. Hunor Pál császármetszéssel jött világra éjfél után 1 perccel, 54 centiméterrel és 3350 grammal. MTI/Mónus Márton)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.