Csaknem 250 milliót követel a NAV Iványi Gáboréktól

Ha a hatóság nem ad haladékot a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek, mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el megélhetését.

2021. február 23., 08:30

Szerző:

„A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei anyagilag ismét kritikus helyzetbe kerültek” – olvasható az Iványi Gábor vezette közösség honlapján. A MET közleménye szerint a NAV – meg sem várva azt, hogy az ítéletet kézhez kapják, vagy valamennyi jogi fórumon végigfusson az ügyük – hétfőn a számlájukra terhelte azt a 246 millió 131 ezer forintos hátralékot, amely az egyes intézményeik bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti. Ebből 90 millió forintot késedelmi büntetésként szabott ki az adóhatóság.

„Azt az összeget, ami jogosan járna, és évek óta mégsem kapjuk meg, mi sem tudjuk visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában” – írják, hozzátéve, hogy beigazolódni látszik a MET azon feltevése, miszerint a közösség technikai számának néhány héttel ezelőtti visszaadása mögött valamilyen taktikai megfontolás áll. A költségvetési tétel, amit az egyházi státuszuk alkotmánysértő elvételéből csak az egy százalékok felajánlása révén veszítettek az elmúlt években, ennek a mostani összegnek két-háromszorosát teszi ki. 

Iványi Gáborék hangsúlyozzák: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől most elvett pénzből nem egyházuk hitéleti tevékenységét finanszírozzák. „A legszegényebbeknek adunk reményt gyógyulásra a mindennapok méltó megéléséhez vagy jövőjük építéséhez. Amennyiben a NAV nem látja be úgy, mint a Nemzeti Közművek az ősz folyamán, hogy a gázelzárással várnia kell és szükséges a tárgyalás útjára lépnünk, és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudunk bért fizetni. Mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottainkról, intézményeinkről nem is beszélve. Erre nem válasz az, hogy az állam átveszi feladatainkat. A szelektív államosítás ugyanolyan bűn, mint az általános” – írják.

(Kiemelt kép: MTI | Szigetváry Zsolt)

  

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.