Magyarországon a demokrácia halott, az Egyesült Államok következhet

2018. augusztus 28., 16:10

Szerző:

Orbán Viktor politikájának amerikai hatásairól ír új publicisztikájában Paul Krugman. 

„Magyarországon és Lengyelországban – bár még mindketten EU-tagok – a demokrácia az általunk értett formájában halott”

 – kezdi írását a Nobel-díjas közgazdász, a lap publicistája. Szerinte az, hogy valami hasonló történjen az Egyesült Államokban, eddig nem tűnt elképzelhetőnek, ma azonban már ez nincs így. Donald Trump elnökségével ugyanis az Egyesült Államok egy olyan politikai rendszerhez és értékvilághoz közeledik, amely Magyarországon már kiépült.

NATO-csúcs Brüsszelben Donald Trump mögött Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűnik fel
Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Ennek szemléltetéséhez Paul Krugman több helyi esetet is felhoz, amelyek élesen sértik a demokrácia eszméjét, és mind valamely amerikai szövetségi államban történt meg. Georgiában a republikánusok nyilvánvalóan hamis érvekkel próbálták megakadályozni, hogy fogyatékos szavazók az urnák elé járulhassanak egy többségében feketék lakta választókörzetben Észak-Karolinában pedig a kormányzói hivatalt fosztották meg több jogkörétől is, amikor a 2016-os kormányzóválasztáson a demokrata Roy Cooper nyert. A szerző említést tesz Donald Trump legújabb botrányairól is hozzáfűzve, úgy tűnik, ezek az ügyek nagyon sok republikánus számára egyáltalán nem zavaróak.

„Pengeélen táncolunk. Ha rossz irányba lépünk – főleg ha republikánusok megtartják a kongresszusi többségüket –, előbb mint képzelnénk, mi leszünk az új Lengyelország, vagy Magyarország”

– írja. És hogy a demokrácia szülőhazája, az Egyesült Államok miért tart itt? Paul Krugman szerint erre nem lehet gazdasági okokkal magyarázatot adni, hiszen Lengyelország gazdasága a válság éveiben is nőtt. Az okot – ad választ a kérdésre – inkább az ámokfutásnak induló

fehér nacionalizmusban

kereshetjük.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.