Megvétózta Magyarország a Putyin háborús bűnösségéről szóló EU-nyilatkozatot

Közös nyilatkozatban nevezte volna háborús bűnösnek Putyint az EU, csakhogy Varga Judit igazságügyminiszter résen volt.

2023. március 20., 20:07

Szerző:

Megvétózta Magyarország azt a közös EU-s nyilatkozatot, amelyben kifejezték volna támogatásukat az iránt, hogy a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnökért körözést adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A magyar vétó tényét több, az ügyre rálátó forrás is megerősítette az amerikai Bloombergnek.

A hírportál megjegyzi, ezek után Josep Borrell EU-s külügyi főbiztos és bizottsági alelnök csupán a saját nevében adott ki a nemzetközi letartóztatási parancsot tudomásul vevő kommünikét.

Ez már nem az első eset, hogy a magyar kormány képviselője látszólag Moszkva érdekeit követve vétóz. Legutóbb 2022. szeptember 29-én tette ezt a magyar kormány azt a javaslatot, amely arról szólt volna, hogy a tagországok közösen fordulnak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához az ukrajnai háború ügyében.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

 

Kaposvárra hozza legnagyobb európai gyártóegységét a kínai Jiecang, a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó vállalat mintegy 25 milliárd forintos beruházásával 200 új munkahely jön létre a városban – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.