„Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa” - kampányt indított a Város Mindenkié csoport

2018. február 3., 14:44

Szerző:

A Város Mindenkié (AVM) kampányt indított azért, hogy életbe lépjen két olyan törvénymódosítás, amely biztosítja, hogy gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára kilakoltatás következtében - áll a csoport blog oldalán.

 

A Város Mindenkié a Parlament előtt tartotta kampánynyitóját.
Fotó: Kökényesi Gábor

Javaslatuk alapján kilakoltatáskor a helyi önkormányzatoknak felelősséget kellene vállalniuk a gyerekes családok elhelyezéséért, ezzel garantálva, hogy egyetlen gyereket nem szakítanak el kizárólag azért a családjától, mert nincs megoldva a lakhatása.

A kampányindító akción a csoport egy 40 méteres molinót feszített ki a Parlament elé, amelyen egy Orbán Viktor idézet volt olvasható: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”. Az akción egy aktivista, egy érintett édesanya és egy szociálpolitikus mondott beszédet arról, miért van szükség erre a törvényi változásra.

Magyari Tibor, az AVM aktivistája összefoglalta a csoport követelését:„Módosítani kell a szociális törvényt: bele kell foglalni az önkormányzatok elhelyezési kötelezettségét. És úgy kell módosítani a végrehajtási törvényt, hogy az önkormányzati bérlakások vagy bedőlt lakáshitelek ügyében kezdeményezett eljárásokban elhelyezés hiányában lehetséges legyen a kilakoltatás megállítása.”