Magyarország nagykövetet küldött Belaruszba

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét. 

2023. szeptember 29., 18:02

Szerző:

Átadta megbízólevelét Alekszandr Lukasenko belarusz elnöknek csütörtökön Magyarország új minszki nagykövete, Bencsik Zita Ilona – adta hírül az ukrán sajtó, a belarusz BelTa hírügynökségre hivatkozva. Az ukrán hírportálok és a Nexta belarusz ellenzéki Telegram-csatorna egyaránt kiemelték, hogy az Európai Unió által el nem ismert 2020-as választások óta Magyarország az első uniós ország, amely új minszki nagykövetet küldött ki – szúrta ki a Népszava. A megbízólevél átadásának aktusa ugyanis közvetve Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti. Magas szintű látogatást is egyedül Magyarország részéről történt.

A korábban chicagói főkonzulként szolgáló magyar diplomata megbízólevelét átvéve Alekszandr Lukasenko kijelentette, hogy

„Magyarország Belarusz régi és megbízható barátja, akivel a kapcsolatok, miután kiállták az idők próbáját, pragmatikus és kölcsönösen tiszteletteljes alapokon nyugszanak”.

Hozzátette: „készek vagyunk folytatni a párbeszédet Magyarországgal annak érdekében, hogy a térségben a feszültségek de-eszkalálódjanak...”

Az eseményen Magyarország mellett további tíz ország – Kazahsztán, Egyiptom, Zimbabwe, Egyenlítői-Guinea, Angola, Uganda, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Jordánia és Kolumbia – nagykövete adta át megbízólevelét.

Az Ukrainszka Pravda azt írta, az Orbán-kormány a kevesek egyike Nyugaton, amely hivatalos kapcsolatban állnak Lukasenko-rezsimével.

A német közszolgálati Deutsche Welle által tíz napja megkérdezett szakértők emlékeztetnek, Belarusz és az Európai Unió kapcsolatai a mélyponton vannak. Számos EU-tagállam minszki nagykövetségén csökkentették a személyzetet, nagykövetek helyett ideiglenes ügyvivők dolgoznak, miután a lejáró nagykövetek helyett nem küldenek újat.

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin köztársasági elnök átadta a minszki magyar nagykövet megbízólevelét. Forrás: sandorpalota.hu)