Nem volt ilyen az utóbbi tizenkét évben: Magyarország jobban teljesít a sajtószabadság-ranglistán

Derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnevezésű nemzetközi újságíró-szervezet felméréséből.

2022. május 3., 11:14

Szerző:

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet felmérése szerint a tavalyi 92. hely után most a 85. helyet szereztük meg a sajtószabadság-ranglistán – írja  a szervezet által közétett dokumentum alapján a 444. Az RSF 180 országban vizsgálta a média helyzetet, a listából kiderül, hogy Magyarország továbbra is az úgynevezett „problematikus” államok közé tartozik a szervezet megítélés szerint. 

Magyarországnál csak két uniós országban rosszabb a sajtó helyzete Bulgáriában és Görögországban, olvasható ki a szervezet jelentéséből.

A hvg.hu által idézett RSF-közleményben kiemelték, Magyarország jobb pozícióját  az magyarázza, hogy

  • változott az index összeállításának módszertana; a most alkalmazott a korábbihoz képest jobban figyelembe veszi a sajtó szabadságát az interneten,
  • olyan európai országok csúsztak hátrébb a listán mint Görögország és Albánia
  • az uniós intézmények erőfeszítéseket tesznek a sajtószabadság megóvására az olyan országokban, mint Magyarország, azzal, hogy Európa-szerte reményt adó intézkedéseket hagynak jóvá vagy jelentenek be.

Az idei év felmérése szerint most nem Eritrea az utolsó, hanem Észak-Korea. Oroszországban és Ukrajnában is egyre rosszabb a pozíciója ebből a sajtószabadság állapotait tekintve. A lista élén továbbra is  skandináv országok állnak. Sorrendben: Norvégia, Dánia, Svédország.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Tegnap 20:54

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a szervezetek mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett.

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése – írja a Telex.