Nem volt ilyen az utóbbi tizenkét évben: Magyarország jobban teljesít a sajtószabadság-ranglistán

Derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnevezésű nemzetközi újságíró-szervezet felméréséből.

2022. május 3., 11:14

Szerző:

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet felmérése szerint a tavalyi 92. hely után most a 85. helyet szereztük meg a sajtószabadság-ranglistán – írja  a szervezet által közétett dokumentum alapján a 444. Az RSF 180 országban vizsgálta a média helyzetet, a listából kiderül, hogy Magyarország továbbra is az úgynevezett „problematikus” államok közé tartozik a szervezet megítélés szerint. 

Magyarországnál csak két uniós országban rosszabb a sajtó helyzete Bulgáriában és Görögországban, olvasható ki a szervezet jelentéséből.

A hvg.hu által idézett RSF-közleményben kiemelték, Magyarország jobb pozícióját  az magyarázza, hogy

  • változott az index összeállításának módszertana; a most alkalmazott a korábbihoz képest jobban figyelembe veszi a sajtó szabadságát az interneten,
  • olyan európai országok csúsztak hátrébb a listán mint Görögország és Albánia
  • az uniós intézmények erőfeszítéseket tesznek a sajtószabadság megóvására az olyan országokban, mint Magyarország, azzal, hogy Európa-szerte reményt adó intézkedéseket hagynak jóvá vagy jelentenek be.

Az idei év felmérése szerint most nem Eritrea az utolsó, hanem Észak-Korea. Oroszországban és Ukrajnában is egyre rosszabb a pozíciója ebből a sajtószabadság állapotait tekintve. A lista élén továbbra is  skandináv országok állnak. Sorrendben: Norvégia, Dánia, Svédország.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.