Magyarország az uniós ranglista élén: itt kapták meg legtöbben a védőoltást

Hosszú ideje álltunk Málta mögött a második helyen, azonban mostanra megelőztük a szigetországot.

2021. március 28., 18:04

Szerző:

A vasárnapi adatok szerint Magyarország került az uniós ranglista élére a felnőtt lakosság átoltottsága terén. Hosszú ideje álltunk Málta mögött a második helyen, azonban mostanra – hacsak hajszállal is, de – megelőztük a szigetországot – vette észre a Portfolio.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnapi adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 21,6%-a kapta meg legalább az első oltását, míg a második helyen Málta áll 21,5%-os arányával. Ezzel hazánk a képzeletbeli dobogó második helyéről az első helyre lépett.

A magyar adat egyébként messze meghaladja az EU átlagát, az ugyanis 12,3%-on áll.

Lakosságarányosan messze kimagasló vakcinamennyiség érkezett már be Magyarországba. 100 főre vetítve 36,9 adag a magyar adat, míg a második helyen Svédország következik 25 adaggal 100 főre vetítve.

Eddig a rendelkezésre álló vakcinák bő háromnegyedét használták fel idehaza, ami viszont egyáltalán nem kimagasló adat uniós összevetésben, a 19-20. helyre elegendő, és a 80% feletti uniós átlagtól elmarad.

Vagyis összességében elmondható, hogy az uniós első helyhez arra volt szükség, hogy gigantikus mennyiségű vakcina érkezzen be, amit átlag alatti arányban használunk fel. A vakcinák beadásának hazai tempója azonban javulást mutat, pénteken az egy nap alatt beadott oltások száma új rekordot döntött, 139 ezerrel.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balázs Attila)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.