Magyarország, a földönkívüli horror

„Magyarország kihátrál a demokráciából” főcímmel vezető cikk jelent meg a The Independent liberális brit lapban, melyben a szerző szerint Orbán Viktor földönkívüli horrort keltett ki Európa szívében. Ennek a cikknek a fordítását közöljük teljes terjedelmében.

2012. január 15., 12:44

Szerző:

Az olasz fizikust, Enrico Fermit egyszer megkérdezték: – Ha léteznek a világegyetemben máshol is intelligens lények, akkor miért nem kerestek még kapcsolatot velünk? – Már közöttünk élnek – hangzott a válasz –, de úgy hívják magukat: magyarok

A vicc alapját az adta, hogy ez a nyelvében egyedülálló, földrajzilag nagy kihívásokkal küzdő közép-európai nép, méretéhez képest meglepő számú tudóst és művész zsenit produkált. Ám az elmúlt két év eseményei sötétebb konnotációt kölcsönöznek ennek a csípős megjegyzésnek. Az 1989-ben kezdődött antikommunista forradalom befejezésének ürügye alatt, Orbán Viktor, konzervatív miniszterelnök egy földönkívüli horrort keltett ki Európa szívében. Új jogszabályozási csomagja radikális módon károsítja Magyarország demokratikus hitelét.


Orbán Viktor, aki az 1989-es rendszerváltás ellenzéki hőse volt, ma is óriási népszerűségnek örvend, és a parlamenti kétharmados többségével nagyjából azt csinál, amit akar. De úgy tűnik, nem sikerült teljes mértékben megemésztenie a kelet-európai kommunista zsarnokság megdöntését hozó történelmi mozgalom tanulságait. A zsarnokság bevihető a bejárati ajtón, ha a szocializmus előőrsének hívják, vagy a hátsó ajtón keresztül, és akkor a nemzeti büszkeség, a függetlenség és a keresztény értékek visszaállításának kell nevezni.

De bármi legyen is a neve, egész Európa tudja, ha megérkezett, csúszós talajra értünk. A demokrácia satnya fejlődésének, az Orbán által ősellenségnek tartott Putyin Oroszországában, világos figyelmeztető jelnek kellett volna lennie a magyar miniszterelnök számára. De perverz módon – úgy tűnik – épp az volt a minta.

A bírói kar, a jegybank és a média függetlenségének szétverésével, a választói kerületek átrajzolásával előrevetített választási csalással, hűséges embereinek kilenc évre szóló, kulcspozícióba történő bebetonozásával, Orbán Viktor a hatósági kontroll új korszakát vezeti be. Mindezt azzal igazolja, hogy az előtte regnáló szocialisták a csőd szélére vitték az országot. Ám kényelmetlen, hogy Orbán saját gyógyszere nem hozott javulást a páciens állapotában, és Magyarország ma valóban az államcsőd kockázatával szembesül. Egy kicsi, tenger nélküli ország hübrisze (kevélysége, elbizakodása, ford. megj.) – legyen bármilyen ragyogó és független –, amely kiköveteli magának, hogy a saját maga vad útját járja, akár komikus is lehetne, ha nem lenne olyan veszélyes.

Fordította: Markó Beáta

További Nagy-Britanniához fűződő cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.