Magyar Nemzet: nem tudja megemelni a dolgozók fizetését a Magyar Posta, mert „Brüsszel jóindulatára” várnak

2020. július 20., 07:45

Szerző:

Brüsszel miatt nem emelhet bért a Magyar Posta, a vállalatnak és a kormánynak meg van kötve a keze – erről beszélt Schamschula György vezérigazgató a Magyar Nemzetnek azután, hogy szombaton tüntettek a postások.

Míg a vállalat egy 8,5 milliárdos, egyszeri bérkifizetésre hajlandó, ezt a dolgozók nem tudják elfogadni, 10 százalékos alapbérfejlesztést tartanak szükségesnek, 2020. januártól visszamenőleges hatállyal.

A cég vezetője most azt mondta, a Magyar Posta Zrt. és az érdekképviseletek között egyetértés látszik abban, hogy a béreket emelni kellene. Ám a társaság jelenlegi helyzetében erre nincs lehetőség, csak az egyszeri juttatásra. „A vállalat keze meg van kötve, ahogyan a magyar államé is:

mindhárom fél Brüsszel jóindulatára vár”,

mondta Schamschula György.

Idén a koronavírus-járvány forgalomcsökkenést és egymilliárd forint feletti védekezési kiadást is hozott, ami rontotta a féléves eredményt Schamschula szerint.

Az uniós szabályozás szerint az állam 15 millió eurónál (mintegy 5,3 milliárd forint) nagyobb összeget nem juttathat állami vállalatnak a méltánytalan többletteher fedezésére (ami abból adódik például, hogy a járványhelyzet alatt is kötelező fenntartania a szolgáltatást),

ennél több pénz kifizetése már tiltott állami támogatásnak minősül.

Schamschula György azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az Európai Bizottság a kormány, a posta és a szakszervezetek együttes kérésére sem hozza előrébb a felülvizsgálatot, akár még egy év is eltelhet a várhatóan hónapokat felölelő tárgyalásig.

Az igazgató szerint az egyszeri juttatást mind a 28 ezer alkalmazott megkapja, leszámítva a vezetőség tagjait.

A jelenlegi tárgyalások témája a másik egyszeri kifizetés. Ezt a szakszervezetek által követelt béremelés helyett, augusztusban juttatnák, "a szenioritás elve" alapján - olvasható a Magyar Nemzetben.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.