Kiderült: velük vág neki Magyar Péter

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 19:41

Szerző:

Bár a hivatalos sorrend közzétételére még várnunk kell, az eredményekből már látszik, hogy Dávid Dóra a második helyet, míg a messze legtöbb szavazatot begyűjtő influenszer-orvos Kulja András a negyedik helyet foglalja majd el Magyar Péter listáján. – írja az Index.

Tisza Párt uniós listáját maga Magyar Péter vezeti majd, a harmadik helyen pedig az a Tarr Zoltán szerepel, akit azután rúgtak ki a munkahelyéről (ahol már amúgy is a felmondását töltötte), hogy felszólalt az április 6-ai, Kossuth téri rendezvényen. Emellett 538 civil jelentkezőből tízet választott ki a párt, akik bekerülhetnek a fennmaradó helyekre. A tíz jelöltből egyet választhatott ki minden szavazó, és a legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy kerül a második helyre. A többiek a negyediktől a tizenkettedik helyig osztoznak a szavazatszámok alapján.

 

A voksolás mindössze két napja alatt több mint 95 ezer szavazat érkezett a jelöltekre, ennek csaknem a fele Kulja András sebészszakorvos-jelöltre, aki amúgy tudománykommunikációs szakértő és egészségedukációs tartalomgyártó, influenszer is egyben.

A második helyet pedig több mint 14 ezer szavazattal Dávid Dóra jogtanácsos gyűjtötte be, így ő lesz a lista második helyezettje Magyar és Tarr között. 

A közösségi médiában bejelentett eredmény mellé Magyar Péter azt is elmondta, hogy holnaptól, vagyis április 20-tól megkezdik az aláírásgyűjtést és rövidesen nyilvánosságra hozzák az EP-listájukat is.

Egyértelmű változás: már együtt csökken a Fidesz és az ellenzék tábora

Egy friss kutatás szerint az ellenzéki pártok semmit sem tudtak profitálni a Fidesz gyengüléséből, sőt: a legtöbb ellenzéki formáció már szavazókat is vesztett Magyar Péter színre lépésével.

Az utóbbi időszak gazdasági teljesítménye, az életszínvonal stagnálása, a 2024 február legelején kirobbant kegyelmi botrány, illetve a Magyar Péter keltette politikai turbulenciák jelentős mértékben hathattak a választók politikai gondolkodására, illetve preferenciáira – állapítja meg legfrissebb kutatása nyomán az Idea Intézet, amit a Népszava közölt. Ennek eredményei alapján az elmúlt hónaphoz képest a folyamatok a kormánypártok és az ellenzéki pártok népszerűségét is kikezdték. A rangsort ugyan továbbra is biztosan vezeti a Fidesz-KDNP, a párt támogatottsága csökkenő tendenciát mutat és évek óta nem volt olyan alacsony, mint jelenleg.

A jórészt Magyar Péter által szervezett április 6-i tüntetés előtt, 2024. március 31. és 2024. április 8. között készített reprezentatív vizsgálat idején még nem lehetett pontosan tudni, hogy Magyar Péter milyen formában indul majd el a júniusi európai parlamenti választáson. Ezért az azóta már bejelentett TISZA Párt a pártpreferenciákra vonatkozó kérdéshez tartozó listában, az előző hónaphoz hasonlóan, még mindig nem szerepelhetett.

Az Idea Intézet vizsgálataiban az „egyéb” (a kérdőív szavazólapján nem szereplő kisebb, vagy esetleg még nem is létező) pártokra szavazók aránya rendre nagyjából 3 százalékos szintet szokott elérni. 2024. márciusában azonban ez az arány 6 százalékra ugrott, áprilisban pedig még tovább nőtt, és elérte a 10 százalékos szintet is. Történt mindez úgy, hogy az Idea Intézet áprilisi pártpreferencia adataiban a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom – az eddigiektől eltérően – már önállóan, nem pedig az egyéb pártok között szerepelt. Mindez pedig azt jelenti, hogy

az egyéb pártokra szavazók száma 2 hónap alatt legalább félmillió fővel növekedett.

Áprilisban a biztos szavazók 15 százaléka volt „egyéb párt szavazó”, ezzel párhuzamosan a legtöbb párt támogatottsága kisebb, vagy nagyobb mértékben, de csökkent a legutóbbi hónapban.

(Kiemelt kép: Magyar Péter Facebook-oldala)