Jótékonyságra fordítja EP-képviselői fizetése felét Magyar Péter

Magyar Péter bejelentette, hogy a Tisza Párt hat képviselője minden hónapban 4,6 millió forintot ajánl fel jótékonysági célra.

2024. július 6., 15:27

Szerző:

„Jómagam az európai parlamenti fizetésem felét, a Tisza Párt további hat képviselője minden hónapban félmillió forintot ajánl fel jótékonysági célra” – közölte Facebook-bejegyzésében Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke hozzátette, minden hónap első napjaiban a párt követői fognak dönteni egy szavazáson arról, hogy melyik alapítványt/egyesületet/jótékonysági célt támogassák

a mintegy 4,6 millió forinttal.

Korábban a hvg.hu számolta ki, mekkora összeg üti egy EP-képviselő markát havonta. Eszerint a képviselők havi 4950 eurót (1,9 millió forintot) kapnak az EP-től arra, hogy a megválasztásuk szerinti országban zavartalanul dolgozhassanak. Ebből tarthatják fenn a hazai irodájukat, fizethetik a telefonszámlájukat, a postai küldeményeik feladását, valamint a számítástechnikai eszközök beszerzését és karbantartását. Az EP-képviselők arra is külön pénzt kapnak, hogy évente 110 vendégnek megmutassák, hogyan működik az Európai Parlament. 

Fizetésük az Európai Bíróságon érvényes alapilletmény 38,5 százaléka, ami jelenleg bruttó tízezer euró. Ebből az uniós adó és a biztosítási járulékok levonása után nettó 7853 euró (jelenlegi árfolyamon nagyjából 3,1 millió forint) marad, amit az egyes tagállamok még nemzeti szinten megadóztathatnak. Ha a képviselők kiutaznak az EP üléseire, azért külön napidíjat is kapnak.

Magyar Péter EP-képviselői mandátumáról egyébként szintén a követői döntöttek. 

„Rengeteg megkeresést kaptam azzal kapcsolatban, hogy felveszem-e az európai képviselői mandátumomat. Korábban azt nyilatkoztam, hogy nem szerepel a terveim között, hogy európai parlamenti képviselő legyek. Azóta azonban sokan (többek között a TISZA Párt közössége és befolyásos európai politikusok és a tanácsadóim is) próbálnak meggyőzni az ellenkezőjéről. Ahogy az európai parlamenti lista kialakításánál, itt is számítunk a közösségünk kollektív bölcsességére.” 

– írta a szavazás elindítása előtt a Facebook-on. A politikus ezután felsorolt nyolc okot is, amelyek a képviselősége mellett szólnak. Ezek között többek között az állt, hogy európai parlamenti képviselőként felszólalhat a Magyar Országgyűlésben, így közvetlenül kérdezheti azokat, akik egyébként minden módon megpróbálnak kibújni a válaszadás alól. Rendkívül ritka helyzet, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak nincs országgyűlési képviselete. Ezt részben kompenzálná a felszólalási lehetőség, különösen a kampányban. Így bizonyosan nem lehetne elhallgatni, eltagadni a TISZA Párt belpolitikai súlyát.

(Kiemelt képünkön a Tisza Párt európai parlamenti képviselői láthatók. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

15:16

2024. július 11-én váratlanul meghalt Donáth László evangélikus lelkész, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parochus emeritusa.

14:08

Az elmúlt napok extrém magas hőmérsékletei már a tavainkon is érződnek, a Velencei-tó mellett a Balaton is egyre melegebb. 

A nyári időszakban már az számít hírnek, ha nem dugul be pénteken vagy vasárnap az M7-es. A dugóban araszolva úgy tűnik, mintha nem lenne megoldás, pedig van: íme egy menekülő útvonal, ami bár hosszabb, mégis lehet, hogy gyorsabb, de biztosan kellemesebb, mint a dugóban álldigálás.