Rengeteg a sikeres nő a tudományban is, 51 magyar is kapott már díjat

A nőknek helyük van a tudományban, de számuk még kevés. 

2021. szeptember 17., 16:44

Szerző:

A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat, és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. 

„A nőknek helyük van a tudományban, de számuk még kevés” – hangzott el Jakupcsek Gabriella tegnapi L’Oréal-UNESCO díj átadásának nyitó beszédében. A rangos díj nemzetközileg is elismert, 117 országban adják át 27 éve. A tavalyi évben pedig két nemzetközi ösztöndíjas Nobel-díjat is kapott. 

Mi sem maradunk le, itthon 19 éve adják át a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjat”, az elmúlt évek során 51 magyar kutatónő részesült a díjban. Idén két, kivételes tehetségű hazai kutatónőnek adták át az ösztöndíjat Dr. Pataki Hajnalkának, aki a gyorsabb és hatékonyabb gyógyszergyártást segíti, ami különösen fontos lehet egy pandémia idején, és Dr. Wilhelm Imolának, aki azt kutatja, hogyan jutnak a rákos sejtek át az agy különösen szigorúan őrzött védelmi rendszerén, és milyen módon állíthatók meg. 

Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket. „Kezdetben fel sem merült, hogy 19 éven keresztül szárnyalni fog a díj, nagyobb büszkeség, hogy a díjátadón jelen vannak olyanok, akik az első díjátadó idejében még PHD-s hallgatók voltak, és most tanszékvezető professzorok, rangos kutatók lettek, akik hatalmas áttöréseket érnek el a tudományban. Nem utolsó sorban nők, olyan példaképek, akik többgyermekes családanyák is egyben” – mondta el lapunknak Dr. Ránky Katalin, a L’Oréal- UNESCO A Nőkért és a tudományért program tiszteletbeli elnöke. A díjjal azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai, és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban.

(Kiemelt képünk a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj átadóján készült. Fotó: L’Oréal–UNESCO)