Kétmilliárdért nyaralhatnak Matolcsyék

Annak ellenére, hogy a jegybank vesztesége 2022-ben 402 milliárd volt, a Magyar Nemzeti Bank székházainak fenntartási költsége duplájára emelkedett.  Az üzemeltetési költségek elszállását a Felügyelő Bizottság jelentése az MNB székházak szaporodásával magyarázza.

2023. június 28., 10:19

Szerző:

Míg 2022-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) történelmi mértékű, 402 milliárd forintos veszteséget produkált, a jegybank Felügyelő Bizottságának tavalyi évről készült jelentéséből az is kiderül, hogy 2022-ben megduplázódtak a jegybank épületüzemeltetési kiadásai – írja a Népszava.

2021-ben a jegybanki irodák üzemeltetésére 9,5 milliárd forint ment el, tavaly már 18,9 milliárd, ami ugyan elenyészőnek tűnik a 402 milliárdos veszteségben, de nem arról tanúskodik, hogy a jegybank vezetői meghúznák a nadrágszíjat. A 2023-as tervek szerint ez az összeg már 22 milliárd forint lesz, ami viszonylag visszafogott, 16 százalékos növekedés, vagyis némileg elmarad a 18 százalékra várható idei inflációtól.

Nem jellemzi a visszafogottságukat az sem, hogy például napokon belül, július elsejével nyitják meg az MNB új Balatonakarattya Oktatási és Konferencia Központját, ami a jegybank új luxusnyaralója.

Az étteremmel, uszodával, teniszpályával rendelkező Balaton-parti „konferenciaközpont” éves működési költségét 2022-es árakon 2 milliárd forintra becsülték.

Összességében jelentős pénzt visz el a jegybank működtetése: idén bérekre, üzemeltetésre, IT-ra már 86 milliárd forintot terveznek, ez 18 százalékos növekedés a tavalyi 72 milliárdos számla után. Az MNB-ben jelenleg 1568 fő dolgozik. Ezzel szemben a közel 18 ezer főt alkalmazó adóhatóság (NAV) tavaly ennek az összegnek a 3,5 szereséből, 256 milliárd forintból működött, ami arra utal, hogy lenne lehetőség az MNB működésének hatékonyságán javítani.

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)