Egyre nő a feszültség a boltokban az idősek vásárlási idősávja miatt, sok munkavállaló nem tud bevásárolni a kormánylap szerint

2020. június 15., 07:34

Szerző:

Nő a feszültség a vásárlók és a boltosok körében: a kijárási korlátozások és a veszélyhelyzet megszűnésével már csak a 65 év felettieknek meghatározott vásárlási idősáv emlékezteti a lakosságot a hetekig tartó, korlátozásokkal teli vírusos időszakra, a 9 és 12 óra között érvényes szűkítés viszont – amikor az időseken kívül senki nem vásárolhat egy üzletben – immár a tapasztalatok szerint kevésbé éri el a hatását, mivel egyre többen teljesen figyelmen kívül hagyják azt - írja a kormányközeli Magyar Nemzet, amely már többször is írt ugyanerről a témáról, vagyis valaki nagyon lobbizhat az idősáv megváltoztatásáért vagy eltörléséért a kormány irányában.

 

 

– Leginkább a dolgozókon csapódik le a visszás helyzet, mivel nem jellemzőek a hatósági ellenőrzések, a kereskedők azonban félnek, hogy szabálytalanság esetén büntetést kapnak, ezért a beosztottaktól várják el, hogy kezeljék a helyzetet. Ez rengeteg feszült szituációt idéz elő, legtöbbször azzal, hogy a vásárló nem érti, miért nem térhet be még mindig szabadon a boltba, akadnak, akik hangot is adnak az elégedetlenségüknek.

A munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, vagyis nem veszik fel a kesztyűt a nehezebb esetekkel, de nő a feszültség a köreikben, mivel az ilyen helyzetekben rájuk nehezedik a még érvényben lévő idősáv miatti nyomás – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba vázolta: akad olyan kereskedelmi egység, ahol délelőtt 9 és 12 óra között az ajtóban megállítják, de nem küldik el a rossz időpontban érkező vásárlót, és kiszolgálják úgy, hogy a bejáratig viszik neki a termékeket, és ott veszik el tőle a pénzt. Másutt rendszeres, hogy délután is betérnek az idősebbek vásárolni, akiket nem küldenek el, legfeljebb figyelmeztetik, hogy zsúfoltabb az eladótér, de már közülük is van, aki azt mondja, támogatná, hogy eltöröljék korlátozást, legfeljebb ott alkalmazzák, ahol a helyi viszonyok azt valóban lehetővé is teszik, és így nem szenvednek hátrányt a napi munkát végző aktívabbak a bevásárlások során.

– Az egyik élelmiszerláncnál azt az utasítást kapták a dolgozók, hogy senkit nem küldhetnek el 9 és 12 óra között, a dolgozók pedig nem tudják, szabályosan járnak-e el, ha az ajtóban szolgálják ki a vásárlókat. Sok helyen maszkot sem viselnek a kereskedők, ahogy a vásárlók sem – mondta a szakszervezet vezetője.

Közben kiderült az is, szerdán dönthet a kormány a 65 éven felettiek idősváról szóló korlátozás eltörléséről. 

 

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.