Biztosra mennek: ötször nevezték idiótának a magyar kormányt

A Ryanair hétfőn közleményben válaszolt a magyar kormánynak. Nem is akárhogyan.

2022. június 20., 17:03

Szerző:

A Ryanair fapados légitársaság közleményben válaszolt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megjegyzésére, miszerint bocsánatot kellene kérne azért, hogy azt állította: a magyar kormány „idióta pluszadója” miatt kell többet fizetni a repülőjegyekért, mint korábban. Ezután ötször elismétli, hogy "idiótának" tartja a légitársaságokra kivetett különadót – írja a Napi.hu.

A Ryanair légtársaság közleményben szólította fel Nagy Mártont, a magyar kormány gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterét, hogy kérjen bocsánatot a magyar családoktól és a Magyarországra látogató utazóktól, akiket hamis információkkal becsapott az extraprofitadóval kapcsolatban.

A miniszter azt mondta a Ryanairról, hogy „Európa legprofitéhesebb légitársasága”, miközben a vállalat az elmúlt két évben rekordveszteségeket jelentett.

Közleményük szerint a miniszter ezenfelül hamisan állította, hogy az új extraprofitadót minden további nélkül fizetik más európai országokban, miközben nincs olyan európai ország, amelynek kormánya extraprofitadót vetne ki veszteséges ipari ágazatokra, mint amilyenhez a légitársaságok tartoznak jelenleg.

A tárcavezető akkor is félrevezette a magyar családokat, amikor azt állította, hogy senki sem hárítja át a nyereségére kivetett különadót a társadalomra. Nagy Mártonnak tudnia kell, hogy az uniós szabályozás szerint a légitársaságok szabadon, a nemzeti kormányok, illetve a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok beleszólása nélkül határozhatják meg szolgáltatásaik árait.

Ezért a Ryanair át fogja hárítani a miniszter „ostoba adóját” azokra az utazóira, akiknek jegye az adó hatályba lépése, azaz július 1-je utáni időszakra szól.

Hozzátették: felajánlották ügyfeleiknek, hogy teljes áron visszafizetik a jegyük árát, ha kívánják, ám ezzel csak három százalékuk élt.

A közlemény, illetve Michael O’Leary, a vállalat vezérigazgatója ötször minősíti "ostobának" a magyar kormány légitársaságokra kivetett különadóját, amit O'Leary szerint vissza kellene vonni – írja a lap.

(Kiemelt kép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. MTI/Soós Lajos)