Magyar Hang: több száz venezuelai menekültet jelentettek be az I. kerületbe

A Magyar Hang információi szerint mintegy 800 venezuelai menekült van bejelentve a Máltai Szeretetszolgálathoz. Kis kutakodással azonban kiderült: nem 800, hanem alig több mint 200 menekültről van szó.

2024. május 30., 16:58

Szerző:

800 magyar származású venezuelai menekültet jelentettek be egy egyébként 77 férőhelyes idősotthonba az I. kerületben – értesült a Magyar Hang. A közelgő önkormányzati választás miatt ez érdekes lehet, hiszen ezek az emberek, ha akarnak, szavazhatnak is. Márpedig egy kevesebb mint 3000 fős körzetben a 800 voks akár döntő is lehet. A Máltai Szeretszolgálaté az idősotthon – ők azt mondják, hogy ennek nincs köze a választáshoz, csak az ügyintézés miatt kellett lakcím az érintetteknek.

A lap azt írja, a kerületi névjegyzékekre is rálátó forrásuk szerint a Szeretetszolgálat ingatlanában túlnyomórészt venezuelai menekültek kaptak lakcímet.

Miért vannak itt venezuelai menekültek?

Ők azok a magyar származású venezuelaiak, akiket a magyar kormány 2019-ben egy titkos program keretében hozott ki a válság sújtotta dél-amerikai országból – a mentőakciót a Máltai Szeretetszolgálat szervezte, és a jelek szerint azóta sem engedte el a kezüket.

A Fő utca a 2-es választókörzethez tartozik, ahol jelenleg 2682 választásra jogosultat tartanak nyilván, az idősotthonba bejelentettekkel együtt. Nem tudni, hogy a magyar állampolgárságú venezuelai menekültek közül hányan voksolnának majd június 9-i önkormányzati választáson, érdekli-e őket egyáltalán a magyarországi politika – ám papírforma szerinti jelenlétük magában megváltoztatja a választókerületi arányokat.

„Nyolcszáz potenciális szavazóról van szó, ez 30 százalékos többlet a valóban itt élők számához képest. És nagyon tartok tőle, hogy a kormánynak lekötelezett, hálás menekültek majd a megfelelő név mellé teszik az ikszet, ha erre kérik őket”

– mondta névtelenséget kérő nyilatkozójuk.

A lap megkereste a Máltai Szeretetszolgálatot is, válaszuk szerint a bejelentéseknek semmi köze a választásokhoz. „… fenti cím lakcímbiztosításként szolgál menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók (például hajléktalanok) számára, ugyanis Magyarországon a legtöbb ügyintézés nem lehetséges lakcím nélkül. Hazánkba érkezvén csak tartózkodási hellyel rendelkeznek a menekültek, és annak érdekében, hogy megkezdhessék dokumentumaik rendezését, a Máltai Központ biztosítja számukra a lakcímet. Ez az eljárás nem újkeletű, a (…) választásokkal kapcsolatos át-és bejelentkezések folyamatától független, a szociális ágazatban (…) évtizedek óta alkalmazzák a szervezetek, így téve lehetővé a lakcím nélkül élő emberek ügyintézését”

– írta kérdésükre Parák Eszter, a szeretetszolgálat sajtómunkatársa. Azt is hangsúlyozta, hogy nem csak venezuelaiak, de ukránok, hajléktalanok is tartózkodnak náluk névlegesen A karitatív szervezet rendszeresen felülvizsgálja a bejelentettek listáját, és amint valaki saját egzisztenciához, lakhatáshoz jut, a legrövidebb időn belül törlik a nyilvántartásból.

Nem 800, csupán 215

A valasztas.hu adatai szerint ugyanakkor a kerületben, abban a választókörzetben, ahová a Máltai Szeretetszolgálat is tartozik csupán 214 „Huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező, menekült” van bejelentve. 

(Fotó: Google)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.