Madárinfluenzát találtak egy magyar pulykafarmon, 53 ezer állatot kell elpusztítani

2020. január 13., 12:49

Szerző:

Madárinfluenza bukkant fel a Komárom-Esztergom megyei Ácson egy nagy létszámú pulykagazdaságában - számol be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az érintett gazdaságban több mint 53 ezer pulykát kell leölni, amiért az állam kárpótolja majd a tulajdonost.

Az országos főállatorvos emellett az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását.

A gazdaságban az lett gyanús, hogy egyre több állat hullott el a telepen. A Nébih laborvizsgálata aztán megerősítette, hogy madárinfluenzáról van szó. Az állomány leölése mellett a hatóság szakemberei a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A Nébih úgy fogalmaz, a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, vagyis a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók. A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is.

Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni madárinfluenzával, a most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.