Csúnyán benézte a sávváltást egy busz az M5-ös kivezetőjén – videón a sokkoló jelenet

Kicsin múlott, hogy nem történt tragédia az M5-ös kivezető szakaszán. 

2024. augusztus 7., 12:19

Szerző:

Elképesztő jelenetnek lehettek szemtanúi azok, akik augusztus 6-án, 8 óra 10 perc körül az M5-ös kivezető szakaszán jártak. Egy BKV-busz sofőrje alaposan benézte a sávváltást, így pedig majdnem a szalagkorlátnak nyomott egy Ford Fiestát. 

Fedélzeti kamera rögzítette 

Az elképesztő pillanatokat egy másik autós fedélzeti kamerája rögzítette. A felvételen jól látható a balesetveszélyes pillanat, amikor a BKV-busz sávot akar váltani, ám feltehetően a sofőr nem vette észre a holttérben tartozókdó autóst, a kormányt pedig gyakorlatilag ráhúzta a Fordra. Óriási szerencse, hogy nagyobb baj nem történt, az autó sofőrje ugyanis a padkáról lehajtva nem vesztette el az uralmát a jármű felett. 

Íme a döbbenetes felvétel: 

Majdnem tömegkatasztrófa történt 

A napokban egyébként az M0-áson is kicsin múlt a tragédia. Ahogyan azt portálunk is megírta a szigetszentmiklósi mérnökségi szakaszán egy külföldi autószállító tréler a külső sávban haladva durrdefektet kapott, ami pedig ezután következett arra feltehetően senki nem számított. A Magyar Közút tájékoztatása szerint ugyanis a teherautó az defekt után irányíthatatlanná vált és az elválasztósáv betonelemeibe csapódott. Az ütközés akkora erejű volt, hogy a trélerről egy autó átrepült a szemközti oldal belső sávjába. Kész csoda, hogy a balesetben senki nem sérült meg és mindenki el tudta kerülni az ütközést, a repülő autóval szemben és a tréler mögött is. Mint írják többen nagyon profin, jól reagáltak a nem mindennapi helyzetben. Ezt egyébként megerősítette Csörgő László, a drivingcamp Hungary vezető trénere is, aki elmondta: 

Valóban hatalmas szerencséje volt az autósoknak, de ki kell emelni több olyan pozitívumot, ami miatt sikerült elkerülniük a balesetet. Az biztosan megállapítható, hogy a sofőrök az utat figyelték és a vezetésre koncentráltak. Másrészt képben voltak a járművük tudásával és képességeivel, nem kormányozták túl az autókat, profi kikerülő manővereket láthattunk tőlük.

Hatalmas kár 

Az ütközés következtében nemcsak a trélerben és a szállított járművekben keletkezett kár: 7 darab betonelem, 28 méter betonalap, 28 méter burkolt vízelvezető árok, 44 méter fénytörő háló és 10 darab hálótartó oszlop. Ezen kívül 1000 négyzetméternyi felületen kellett takarítási munkákat is elvégeznünk. 

El lehet kerülni az ilyet? 

Persze ezek után adódik a kérdés, hogy fel lehet-e készülni ilyen esetekre? Nagy valószínűséggel nem, rengeteg múlik a szerencsén, de azért az autósok pár aprósággal tudják a baleseti kockázatot csökkenteni: vezetés közben csak és kizárólag a vezetésre koncentrálnak, az utat és a forgalmat figyelik, betartják a sebességhatárokat és alkalmazzák a jobbra tartást. Lehet pont ezen múlik, hogy valaki megmeneküljön egy hasonló helyzetből.

Videón az M0-áson történt baleset: 

 

(Kiemelt képünkön jelenet az M5-ösön történtekről, Fotó forrása: BpiAutósok.hu)