Drámai pillanatok az M0-áson, kicsin múlott, hogy nem történt tömegkatasztrófa – videó

Sokkoló pillanatok zajlódtak le az M0-ás autópályán. 

2024. augusztus 4., 12:37

Szerző:

Félelmetes jelenetek zajlottak le az M0-ás autópályán múlt hét szombaton. A szigetszentmiklósi mérnökségi szakaszán egy külföldi autószállító tréler a külső sávban haladva durrdefektet kapott, ami pedig ezután következett arra feltehetően senki nem számított. 

Defektet kapott 

A Magyar Közút tájékoztatása szerint ugyanis a teherautó az defekt után irányíthatatlanná vált és az elválasztósáv betonelemeibe csapódott. Az ütközés akkora erejű volt, hogy a trélerről egy autó átrepült a szemközti oldal belső sávjába. Kész csoda, hogy a balesetben senki nem sérült meg és mindenki el tudta kerülni az ütközést, a repülő autóval szemben és a tréler mögött is. Mint írják többen nagyon profin, jól reagáltak a nem mindennapi helyzetben. Ezt egyébként megerősítette Csörgő László, a drivingcamp Hungary vezető trénere is, aki elmondta: 

Valóban hatalmas szerencséje volt az autósoknak, de ki kell emelni több olyan pozitívumot, ami miatt sikerült elkerülniük a balesetet. Az biztosan megállapítható, hogy a sofőrök az utat figyelték és a vezetésre koncentráltak. Másrészt képben voltak a járművük tudásával és képességeivel, nem kormányozták túl az autókat, profi kikerülő manővereket láthattunk tőlük.

Hatalmas kár 

Az ütközés következtében nemcsak a trélerben és a szállított járművekben keletkezett kár: 7 darab betonelem, 28 méter betonalap, 28 méter burkolt vízelvezető árok, 44 méter fénytörő háló és 10 darab hálótartó oszlop. Ezen kívül 1000 négyzetméternyi felületen kellett takarítási munkákat is elvégeznünk.

El lehet kerülni az ilyet? 

Persze ezek után adódik a kérdés, hogy fel lehet-e készülni ilyen esetekre? Nagy valószínűséggel nem, rengeteg múlik a szerencsén, de azért az autósok pár aprósággal tudják a baleseti kockázatot csökkenteni: vezetés közben csak és kizárólag a vezetésre koncentrálnak, az utat és a forgalmat figyelik, betartják a sebességhatárokat és alkalmazzák a jobbra tartást. Lehet pont ezen múlik, hogy valaki megmeneküljön egy hasonló helyzetből.

 

Videón a sokkoló pillanatok: 

(Kiemelt képünk forrása Magyar Közút videorészlet)