Nem engedték be, így a Bajnai-kormány miniszterének ajtajára lőtt

A szomszéd zavart és ittas volt. 

2021. december 2., 08:28

Szerző:

Garázdaság gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség azt a férfit, aki szerda hajnalban ittasan több lövést adott le Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszter lakásának az ajtajára – írja csütörtöki cikkében a Népszava.

Forgács Imre a lapnak elmondta, szerda reggel hatkor arra ébredtek, hogy – a belvárosi társasházban, ahol élnek – bekapcsolt egyik szomszédjuk lakásának riasztója. Felesége felhívta a szomszédot, kiderült, hogy nem történt semmi baj, de sem ő, sem később a közös képviselő nem tudta rávenni az ittas férfit a riasztó kikapcsolására.

A férfi ezután megjelent Forgácsék lakásának ajtaja előtt és trágár szavak kíséretében, üvöltözve követelte, hogy nyissanak neki ajtót. Mivel nem nyitottak ajtót, a férfi egy pisztollyal kezdte el lőni a volt miniszter bejárati ajtaját.

A kiérkező rendőrök elfogták a férfit, akinél – mint kiderült – nem éles lőfegyver volt, hanem gumilövedékes pisztoly, aminek a golyója nem tud áthatolni a bejárati ajtón.

Az ügyben a Budapesti Rendőr főkapitányság azt közölte: egy V. kerületi társasházból lövöldözésről tettek bejelentést a rendőrségre, a BRFK munkatársai pedig a helyszínen elfogták a feltételezett elkövetőt, egy 39 éves zavart férfit. Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a férfi ellen.

Mint írja a Népszava: „A sors fintora, hogy a Bajnai-kormányban 2009 decembere és 2010 májusa között az igazságügyi és rendészeti miniszteri posztot betöltött Forgács Imre volt az, akinek a magánszemélyeknél tartott lőfegyverek szigorításával is foglalkoznia kellett. Ekkor történt több, olyan súlyos bűncselekmény, amit sportlövőként regisztrált személyek követtek el a sportcélokra maguknál tartott lőfegyverekkel.

Az országos sajtóban nagy port kavart esetek után szigorítottak ebben a körben a fegyvertartás szabályain. Mint arról beszámoltunk, 2010 után a Pintér Sándor vezette belügy is arra törekedett, hogy szigorítsa az otthoni önvédelmi lőfegyvertartás gyakorlatát. Emiatt az utóbbi időben megnőtt az igény az engedély nélkül tartható lőfegyverekre, különösen a gumilövedékesekre.

Bár ezek engedély nélkül is tarthatóak, közelről leadott lövésük képes súlyos, akár életveszélyes sérülést okozni. Forgács Imre a vele történt eset kapcsán úgy fogalmazott: érdemes lenne az ilyen fegyverek tartására vonatkozó jogszabályokat is felülvizsgálni” – írja a lap.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: 2020.08.25. - Lövedékek. Fotó: Jay Rembert / Unsplash)

16:32

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.