Lovász László: Ebbe soha nem egyeztünk bele, erőből vették el a MTA-tól a kutatóintézeteket

2019. december 23., 07:30

Szerző:

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke vasárnap szerepelt az Index podcastjében, azt állítva, sajnálatosnak tartja, hogy a politika belépett a életükbe, ugyanis visszavetette a kutatást,  Ami a kutatóhálózatok elvételét illeti, úgy nyilatkozott,  ebbe sem azt MTA, sem ő nem egyezett bele soha, ezt erőből vitte keresztül, aki keresztülvitte.

– Én végül is azt fogalmaztam meg magamnak, hogy a magyar tudomány ne menjen tönkre, a tudományos kutatás ne, vagy minél kevésbé sérüljön, az akadémia vagy az én saját nimbuszom másodlagos.

Azt most sem tudja egyértelműen megfogalmazni, hogy milyen célt szolgált ez az egész folyamat, de szerinte nyilván nagyon sok kárt okozott, már csak azért is, mert az egész közösség feszült, idegállapotban volt ez alatt az idő alatt, és van még ma is.

Lovász László szerint ebben a kormányzati ciklusban lesz még változás, de reményét fejezte ki, hogy ezeket átgondoltabban hajtják végre, mint ahogyan az MTA-t megfosztották a kutatóhálózataitól.

Sokfelé a világban fennáll a veszély – fűzte hozzá –, hogy  a tudományos kiválóság jelentőségét megkérdőjelezik, és más szempontokat helyeznek előtérbe. Ez lehet politikai szempont is, de legalább ekkora veszély egyszerűen a középszerűség előretörése is.

2020 májusában Lovász László MTA-elnöki mandátuma lejár. Utódja az a Freund Tamás lehet, aki egy Orbán Viktornak írt levelében a „fiatalokat mételyező társadalomtudósokról” értekezett, de Lovász László szerint ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni. ez a félmondat rosszabb képet sugall Freund Tamás elképzeléseiről, mint amilyenek valójában. Azt Lovász László nem árulta el, hogy kit fog támogatni, de ha véget ér a megbízatása, Wolf-díjas matematikusként visszatérne az intenzívebb kutatásokhoz. A Barabási Albert Lászlóval és egy cseh kutatóval elnyert hatéves projektjük szeptemberben indult, májustól ebbe vetné bele magát még inkább.

 

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.