LMP: a kormány óriásit hibázott a szolnoki akkumulátorgyár tervével is

Az LMP közleménye szerint a szolnoki akkumulátorgyár egészségre és környezetre is olyan veszélyes lenne, hogy inkább meg sem kellene épülnie.

2023. január 28., 11:45

Szerző:

Veszélyes és elhibázott a kormány terve, amely hazánkat akkumulátorgyártó nagyhatalommá tenné - hangoztatta Süveg Anna, az LMP szóvivője a Nem az akkumulátorgyárakra! - Szolnok nem állhat be a sorba! című sajtótájékoztatóján szombaton, Budapesten.

Úgy fogalmazott, ma már csak tévhit, hogy Magyarország vízben gazdag ország, mert „az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan építi le a környezetvédelem intézményrendszerét, a víziközműveink pedig az összeomlás szélén állnak”.

Az LMP attól tart, hogy hamarosan Szolnokon is akkumulátorgyár létesül. Tóth Áron, az LMP Jász-Nagykun Szolnok megyei elnöke szerint legalábbis erre utal, hogy Szalai Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere az ottani ipari park bővítésére készül.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a helyieket nem tájékoztatták és nem kérdezték meg a tervekről - fogalmazott a sajtótájékoztatón Tóth Áron, aki jelezte: Szolnok vezetése éppen a napokban dönt arról, hogy a város átadja a víziközművét az államnak. Ez pedig szerinte "pont illeszkedne abba a tervbe", hogy egy akkumulátorgyár vízigényét ki tudják szolgálni.

Tóth Áron arra kérte Szalai Ferencet, nyilatkozzon egyértelműen: terveznek-e akkumulátorgyárat létesíteni Szolnokon, avagy sem. „A természetes kincsünket nem pazarolhatjuk el egy ilyen veszélyes beruházással” – mondta, hozzátéve: „az LMP mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Szolnok városa "ne álljon be a környezetpusztító sorba.”

A sajtótájékoztatón felidézték, hogy február 9-én tüntetést szervez az LMP Debrecenben az ottani veszélyesüzem-beruházás miatt, emellett a párt országos népszavazást is kezdeményezett már a témában, az önkormányzati képviselőik pedig olyan határozati javaslatokat nyújtanak be, amelyek arról szólnak, hogy a helyiek jóváhagyása nélkül ne lehessen ilyen jellegű üzemeket létrehozni.

(Kiemelt kép: a Civil Fórum Debrecen Egyesület közvélemény kutatást tart a kínai akkumulátorgyárról. 2022. november 25-én. Fotó: Civil Fórum Debrecen Egyesület Facebook)

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

2023. március 20., 15:16

Még a tavalyinál és mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki idén is a Balaton partján szeretne nyaralni: van olyan szálloda, ahol a szezonban 30 százalékkal drágábban lehet szobát foglalni, a magánszállások esetében akár 40 százalékos áremelkedésre is lehet számítani.