Még mindig fizet az LMP a pártból két éve kilépett Schiffer Andrásnak, további súlyos milliókat költ a párt tanácsadásra

2020. február 18., 11:11

Szerző:

Huszonöt szerződést kötött kommunikációs vagy ahhoz kapcsolódó feladatokra az LMP képviselőcsoportja – írja a hvg.hu az általuk kikért frakciószerződések alapján. Mint kiderült, a párt közeléből nem tűnt el teljesen a korábbi társelnök, a két éve kilépő Schiffer András, ahogy az EP-listavezető Vágó Gábornak is leesik pár millió.

A hatfős frakció összesen 220 millió forintnyi szerződést kötött 2018 májusa óta, csak kicsivel kevesebbet, mint a nagy lábon élő, de közel háromszor ekkora KDNP- és a 9 fős DK-frakció.

Ebből a pénzből 60 millió forintot költött csak kommunikációra a frakció, és már a 2020 januárjától júniusig szóló időszakra is 16,8 milliónyi kontraktus köttetett e célra.

Ugyanakkor 2018 májusa óta számláz például „PR-tevékenység és kommunikációs tanácsadás” címen a frakciónak az LMP-ből 2014-ben négy év képviselőség után kilépett, majd 2018 elején visszatért Vágó Gábor. (A tanácsaival Vágó mellesleg párton kívülről is szolgálta a frakciót, csak akkor nem egyéni vállalkozóként, hanem a résztulajdonában álló Aku Take Kft.-n keresztül.)

A politikus tavaly az év első hónapjaiban, vagyis akkor sem szüneteltette a tanácsait, ameddig ő volt az LMP EP-listavezetője. A legújabb szerződése 2020 júniusáig szól, megbízásai összértéke ezzel eléri a 7,78 milliót.

A szaktanácsokon túl – amelyekre 41 milliót költött a frakció – jogi tanácsokra és jogi tevékenységre 25 millió forintot fizetett eddig az LMP-frakció:

a legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd az Átlátszó portált működtető Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-ben résztulajdonos Sepsi Tibor és Schiffer András irodája,

akivel – ahogy korábban – ebben a ciklusban is folyamatos szerződésben állt a képviselőcsoport – eddig 9,35 millió forint értékben kötöttek vele megbízást személyhez fűződő jogok védelmével, információszabadsággal összefüggő és közigazgatási ügyekben való jogi képviselet ellátására.

Továbbá

  • több mint 17,6 millió forintért szerződött az LMP-frakció Gimes Gergellyel, a párt korábbi kampányfőnökével, a Political Capital korábbi elemzőjével
  • kommunikációs tanácsokkal segítette a pártot az elmúlt másfél évben az LMP korábbi V. kerületi önkormányzati képviselője is, Árvai Péter is, 10 havi munkáért nem egész 2 millió forintot kapott
  • felbukkant a kifizetéslistán az egykori Momentum-alapító Zaránd Péter neve is, aki két, egyenként háromnapos intenzív médiatréninget tartott az LMP-s képviselőknek. Zaránd az eleinte az LMP által is támogatott független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert kampányfőnöke volt
  • a kezdetektől alkalmazza a képviselőcsoport kommunikációs, illetve külpolitikai szaktanácsadásra a Gumirus Bt.-t is, amelynek ügyvezetője Janan Mirwais: a magyar állampolgárságú, afgán származású nemzetbiztonsági szakértőt az azóta a pártból is kilépett volt frakcióvezető, Szél Bernadett szakértője volt. Mirwais a jelek szerint ezután is az LMP mellett maradt: munkájáért eddig 11,7 millió forintot fizettek.
  • marketing és online jelenléttel kapcsolatos tanácsadásra is 8,3 millió forintot fizetett a hattagú képviselőcsoport, ebből 6,3 millió forintot Pázmándi Bálintnak, az LMP volt zuglói képviselőjelöltjének.
  • grafikai feladatokra és tervezésre további 16,3 millió ment el, Strenner Imre Viktorral, a párt óbudai önkormányzati képviselőjével áll folyamatos szerződésben a frakció, az összesítés szerint ő 2019 végéig 9,7 millió forintért számlázhatott
  • fotózásra, képkidolgozásra és archiválásra 10,1 millió forintot költött az ellenzéki képviselőcsoport, míg videófilmek készítésére és utómunkájára, ezen belül is képviselői greenboxos videófilmekre 8,5 milliót.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.