Terézváros négymilliót kér a Liszt Ferenc tér lerombolása miatt

Egy hetet ad az állami rendezvényszervező cégnek az Európa-liga múlt heti budapesti döntőjére érkezett szurkolók okozta károk helyreállítási költségeinek kifizetésére a VI. kerületi önkormányzat – tudta meg a Népszava.

2023. június 8., 11:36

Szerző:

Teleragasztották a szobrokat, megrongálták a padokat, kitaposták a virágokat. Szeméttel és emberi ürülékkel volt tele az egész Liszt Ferenc tér – összesítette a károkat Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Népszavának.

Egy hetet ad az állami rendezvényszervező cégnek az Európa-liga múlt heti budapesti döntőjére érkezett szurkolók okozta károk helyreállítási költségeinek kifizetésére a VI. kerületi önkormányzat, amely kedden küldte el a mintegy 4 millió forintos számlát.

Videón, ahogy porig rombolták a Liszt Ferenc teret a futballhuligánok (2023.05.31)

Nem csak Budapest közlekedését, de a főváros „testi épségét” is alaposan átrajzolta a mai Európa-liga mérkőzés. Még el se kezdődött a rangadó, de sorra érkeznek a negatív hírek a szurkolói megmozdulásokról. 

Soproni Tamás, VI. kerületi polgármester szerdán kora este az alábbi bejegyzésben számolt be a kerülete állapotáról: „A Liszt Ferenc tér elesett. Az EL-döntőre érkező szurkolók egyszerűen elpusztították. Az a 4000 tő virág, amit a kertészeti egyetem diákjainak tervei alapján a napokban ültettünk el, halott. Törött üvegek, hányás, szemét mindenhol, vannak ágyások, amelyek egyszerűen eltűntek a taposás következtében.”

A kerület semmiféle előzetes értesítést, jelzést nem kapott a meccset szervező Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-től, még a kapcsolatot sem vették fel velük. A polgármester már akkor jelezte, hogy a helyreállítás költségeit tartalmazó számlát be fogják nyújtani a szervező cégnek.

A számlát tartalmazó levelet végül kedden küldték el a cégnek. Terézváros valamivel több mint négymillió forint megfizetését kéri a tavaly év végén gründolt állami rendezvényszervezőtől és ez csupán az anyagköltség. A legnagyobb tételt a virágok és a növényzet pótlása teszi ki, amely a talajtakaró mulccsal együtt 3,5 millió forintba kerül. A többi az utcabútorok javítási költségéből és a takarítószerekből tevődik össze. Soproni Tamás abban bízik, hogy a megfelelő anyagiakkal rendelkező állami cég egy héten belül kifizeti az általuk kért összeget.

(Kiemelt kép: az Európa-liga mérkőzésére érkezett szurkolók a Liszt Ferenc téren. Fotó: Soproni Tamás terézvárosi polgármester Facebook-oldala)

07:25

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc az Alapítvány az Innovatív Oktatásért szakmai konferenciáján járt. Az alapítvány működteti a High-Tech Suli programot (HTS), amelyet a 660 milliárd forintos vagyon felett rendelkező Mészáros Lőrinc tulajdonos támogat.

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt Siemens mozdonnyal bővül a magyar vasúttársaság flottája, a járművek október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity vonalakon. A mozdonyflotta bővítésével pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés – közölte a MÁV-Start. Egy vasúti szaklap szerint viszont nem olyan rózsás a helyzet: valójában kényszerből kell bérelnünk, mivel Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert.