Lezárták a harkányi polgármester rendőrségi ügyét

Baksai Tamás egyszerűen visszafizette a jogtalanul felvett fizetését és lezárta a rendőrség az ügyet. 

2023. szeptember 19., 11:08

Szerző:

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az eljárást a harkányi polgármesterrel szemben – írja az ATV. Egy feljelentés kapcsán indult a nyomozás, mely arról szólt, hogy a Baksai Tamás polgármester a város tulajdonában álló fürdő felügyelő bizottságának elnöke lett. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Harkány fideszes polgármestere megtöbbszörözte a fizetését azzal, hogy ő a városi gyógyfürdő felügyelő bizottsági elnöke is. Baksai 915 ezer forintot vitt haza tisztán a város fürdőjétől tiszteletdíjként, miközben a polgármesteri fizetése először bruttó 548 ezer, később 800 ezer forint volt.  Azonban a hatályos jogszabályok szerint főállású polgármesterként nem tölthet be ilyet poziciót.  

Az ATV  Híradónak megszólaló politológus szerint a polgármesterek tudnia kellett, hogy nem kaphat a tisztségért fizetést. „Annyira nem lehet alulművelt egy polgármester, főleg egy kisváros polgármestere, hogy erről ne lett volna tudomása, hogy mi az, hogy összeférhetetlenség. Ennél sokkal súlyosabb probléma, hogy a korrupció nálunk, Magyarországon már elfogadottá vált, és az emberek különbséget már amúgy sem tudnak tenni, hogy kicsi vagy nagy korrupció”– nyilatkozta Horváth Csaba.

Baksait és két alpolgármesterét végül Varga László független képviselőjelölt jelentette fel.

A helyi lap a napokban arról írt, hogy a polgármester lemond a főállású státuszáról és társadalmi megbízatásban vezetheti tovább a várost. Az összeférhetetlenségre vonatkozó szabály nem mellesleg így már nem vonatkozna rá, újra felvehetné a kilencszázezres havi juttatását a gyógyfürdő bizottságában. 

(Kiemelt képünkön: Harkány polgármestere, Baksai Tamás. Fotó: Facebook)