Harkány fideszes polgármestere havi 644 ezer forintot kap csak azért, mert ő a városi gyógyfürdő felügyelő bizottsági elnöke

2020. január 15., 14:48

Szerző:

Mintegy 915 ezer forintot vihet haza tisztán, adózottan minden egyes hónapban Baksai Tamás, Harkány fideszes polgármestere. Az 550 ezres illetménye mellé havi bruttó 644 ezret kap a gyógyfürdőtől a városvezető, ezen felül felül 82 ezres havi költségtérítésre is jogosult – írja a Szabad Pécs.

A 4500 lelkes dél-baranyai fürdőváros polgármestere a lap értesülése szerint nem csak a polgármesteri tisztséget látja el, hanem a harkányi önkormányzat többségi tulajdonában álló Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-nél is dolgozik, az annak működését, törvényességét is ellenőrző felügyelő bizottság elnöke. Erről testületi jegyzőkönyv is a Szabad Pécs birtokában van, de a harkányi önkormányzat is elismerte ezt a lap érdeklődésére. 

Baksait így a harkányi testület a gyógyfürdő felügyelő bizottsági tagjának jelölte és választotta meg, egyben a bizottság szerkezetét átalakítva. A korábbi ötfős testületből háromfős grémiumot alakítottak. Azt a tiszteletdíjat pedig, amit papíron a másik két tag kapott az elmúlt években, odaadták a leendő elnöknek. A tagok eddig a mindenkori minimálbért, az elnök pedig a minimálbér kétszeresét kereste meg. Az elnök illetménye most a minimálbér négyszerese lett, vagyis jelenleg bruttó 644 000 forint, míg a tagok továbbra is a minimálbér összegét kapják.

Fotó: Facebook

A polgármester a többségi tulajdonos önkormányzat vezetőjeként elviekben a tulajdonosi jogok gyakorlója. Vagyis a társaság közgyűlésein ott kell lennie neki vagy megbízottjának, a tulajdonos érdekeit képviselve. A felügyelő bizottságba éppen emiatt nem lehetne őt jelölni sem. Baksai Tamás viszont egy harkányi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve szerint arra kérte alpolgármesterét, Hosszúné Dávid Éva Margitot, hogy ebben a ciklusban ő lássa el a tulajdonosi képviseletet. Így pedig megnyílt az út Baksai tagsága előtt.

A harkányi önkormányzatnál nem cáfolták azt sem, hogy nagyjából 915 ezer forint nettót kap meg minden egyes hónapban Baksai Tamás, az esetleges jutalmak és prémiumok nélkül, és

a két helyen összesen nagyjából 1,5 millió forintba kerül az ő foglalkoztatása adókkal és járulékokkal.