Lezárják Budapest belső kerületeit, szombaton tartják a Pride felvonulást

Már péntek estétől lezárásokra kell számítani a belvárosban a Pride felvonulás miatt.

2024. június 20., 12:00

Szerző:

Ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani Budapest belvárosában pénteken és szombaton is – tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Mindez egybeesik a Pride Fesztivál záróeseményeként meghirdetett Budapest Pride felvonulás időpontjával.

A police.hu-n közzétett információk alapján az autósok lezárásokra és parkolási tilalomra is számíthatnak Budapest számos pontján. Valószínűsíthetően az ideiglenes lezárásokra azért kerül sor, mert június 22-én rendezik meg az idei Pride felvonulást, amelyre több ezer embert várnak.

A tervek szerint a felvonulás a gyalogos és a kerékpáros forgalmat nem érinti, bár a BKK járatainak útvonalát módosíthatja a közlekedési társaság, autóba ülni viszont biztosan nem érdemes a belvárosban.

A Pride a főútvonalakat is érinti

Az emberi jogi tüntetést 29. alkalommal rendezik meg, a felvonulást kamionok kísérik, amelyekről zenei aláfestést adnak a rendezvénynek. Az esemény házigazdája Karafiáth Orsolya költő lesz, de számos fellépőt is várnak a rendezvényre.

A szervezők tájékoztatása szerint a gyülekezés 14 órakor kezdődik a Podmaniczky utcában, az esemény pedig a Vajdahunyad vára előtti zöld területen ér majd véget 20 órakor. A felvonuláshoz szabadon csatlakozhat bárki a meghirdetett útvonal valamely pontján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy pénteken 20 órától szombaton 22 óráig tilos lesz megállni az alábbi helyeken:

  • a Podmaniczky utca mindkét oldalán a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út között,
  • a Jókai utca mindkét oldalán a Nyugati tér és a Weiner Leó utca között,
  • a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Podmaniczky utca és az Andrássy út között,
  • az Andrássy út mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között,
  • a Jókai tér teljes területén,
  • valamint a Rippl Rónai utca mindkét oldalán az Andrássy út és a Lendvay utca között.

A közlekedők figyelmét felhívták arra, hogy június 22-én 10 órától 16 óráig a Podmaniczky utcát zárják le a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út között, míg fél 5-től este 9-ig a Kós Károly sétányon korlátozzák az autósforgalmat.

A Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út – Hősök tere útvonalon szakaszos és időszakos lezárásra kell számítani 15 órától 17 óráig. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arra kéri a közlekedőket és a járművezetőket, hogy a felsorolt területeken fokozottan figyeljenek, és óvják a gyalogosok testi épségét.

A korábbi években átlagosan 35 ezren vettek részt az eseményen, így Budapest forgalmára minden bizonnyal nagy hatást gyakorol majd a tömeg mozgása, és a körúton, illetve más főútvonalakon is nagyobb forgalomra kell majd számítani.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)