A pedagógusok homályos ígérgetés helyett valódi döntéseket szeretnének

Magyarország két pedagógus szakszervezete sztrájkkal fenyegeti a kormányt.

2021. október 5., 14:24

Szerző:

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kedden közös sajtótájékoztató keretében bejelentették, egyesítik sztrájkbizottságukat, mert a kormány még mindig nem hozott érdemi döntést az alacsony tanári fizetések ügyében, írja a Népszava.

A sajtótájékoztatón Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke elmondta, a sztrájkbizottságok egyesítéséről levelet írtak Orbán Viktornak és kedden el is küldik azt a miniszterelnöknek. A követeléseik közt szerepel az is, hogy a pedagógusok illetményalapja szeptember elsejétől, tehát visszamenőlegesen is a mindenkori minimálbérhez legyen igazítva. Jelenleg a tanárok béreit a 2014-es minimálbér alapján számítják, így a pedagógusok több százezer forinttól esnek el évente.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának elnöke közölte,

„homályos ígérgetés helyett végre valódi döntéseket szeretnének”.

A szakszervezeti vezető hozzátette: amennyiben az ügyben továbbra sem lesznek konkrét lépések a kormány részéről, sztrájkra is számíthatnak egy „számukra érzékeny időpontban”, utalva ezzel a közelgő 2022-es országgyűlési választásokra és annak kampányidőszakára.

A lap kérdésére Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt nyilatkozta, a sztrájkbizottsági tárgyalások hamarosan elindulhatnak, mivel a törvény szerint a kormánynak keddtől öt napja van megnevezni, kiket küld tárgyalni a szakszervezetekkel.

(Kiemelt kép: Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Fotó: MTI / Balázs Attila)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.