06:50 - 09:00

KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Kiáltványt írtak Orbán Viktornak arról, milyen a valódi keresztény szabadság

2019. december 2., 07:11

Szerző:

Advent első vasérnapján több kisebb felekezet kiáltványt adott arról, amit valódi keresztény szabadságnak neveznek. A dokumentumot a a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán, egy nemzetközi ökumenikus szimpóziumon mutatták be.

„Világszerte terjed az autoriter hatalomgyakorlás, és megrendítő, hogy ennek nyilvánvaló európai példája Magyarország. Ez világosan nyomon követhető a választási törvények manipulálásában, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom kézi irányításában, az államilag inspirált korrupció legalizálásában és törvényi védelmében. Jól látható az a hatalmi taktika, amely a politikai véleménykülönbségeket tudatosan likvidálja – hatósági zaklatással, a független sajtó felszámolásával, hamis hírek terjesztésével, lejáratással és karaktergyilkossággal. A keresztény szabadság nevében szólalunk meg, és szólítunk fel cselekvésre”

– idéz a Mérce a kiáltványból, amelyet a Iványi Gábor vezetésével a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészei, Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Anna Rowlands, a Durham University katolikus teológusa, de Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Hitközség rabbija is aláírt.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A kiáltvány ejt szót arról is, hogy a hatalom nem védi a társadalom legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb tagjait, az aláírók pedig testvéri szolidaritással tekintenek a fogyatékkal élőkre, akik napi szinten hátrányt szenvednek.Közelebb akarunk lépni azokhoz, akiken keresztül meglátjuk önmaguk törékenységét.

„A keresztény szabadság szellemében egymás társai, barátai, partnerei vagyunk. Mélységesen elítéljük a gyűlöletkeltés bármely politikai eszközhasználatát. Fájdalommal tölt el bennünket, hogy a világi hatalommal összeforrt keresztény évszázadok elteltével, az antijudaizmus, majd az antiszemitizmus Auschwitzban realizálódó irgalmatlan embertelensége után mindmáig elmaradt Magyarországon a bűn egyértelmű, közös bevallása és megbánása”

– áll a kiáltványban.

A keresztény szabadság egyébként lutheri fogalom, a reformáció értelmi szerzőjének 1520-as művében, a Von der Freiheit eines Christenmenschenben jelent meg. „A keresztény ember mindennek szabad ura, és senkinek nincs alávetve” (...)  „A keresztyén ember mindennek szolgája, s alá van vetve mindeneknek” – írja benne Luther Márton. A fogalmat Orbán Viktor vette elő újra a 2019-es tusnádfürdői beszédében, azt állítva, az illiberális politikának az értelme nem más, mint a keresztény szabadság. Szerinte az „illiberális, keresztény szabadságért dolgozó” politika arra törekszik, hogy megőrizzen mindent, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek.