A legtöbben tudják, hogy nem kellene szemetet égetniük, de mégis megteszik

Életet menthetünk vele, ha nem égetjük el. 

2021. augusztus 30., 13:22

Szerző:

Már most füstölögnek a kémények, pedig még alig lett vége a nyárnak, viszont az látszik, hogy máris megjelent az illegális hulladékégetés. Ezért a Levegő Munkacsoport Facebook-oldalán osztotta meg a figyelmeztetést, hogy kályhában, kazánban csak a hivatalos tüzelőanyag-kereskedésektől beszerzett tüzelőt, kezeletlen fát, szárított nyesedéket, illetve a háztartásban keletkezett papírt lehet eltüzelni. Mint írják, minden más hulladéknak számít, és nem szabad a tűzre rakni.  

A Levegő Munkacsoport szerint a tapasztalataik azt mutatják, a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy mérgező füstje miatt tilos a hulladékégetés. Azt már kevesebben tudják, hogy egy régi bútorlapot, vagy korábban kezelt faanyagot – mely bontási hulladékként keletkezik háztartásunkban – szintén tilos elégetni. Arra figyelmeztetnek, hogy ha csak ennyit sikerülne mindenkinek betartania, az akár több száz emberéletet menthetne meg minden évben.

Jelenleg Magyarországon több mint 13.000 fő idő előtti halálért felelős a légszennyezés évente. Tudjuk, hogy nehéz, de ha tudomásunk van róla, hogy szomszédunk vagy ismerősünk hulladékkal szeretne tüzelni, kérjük meg saját és önmaga egészsége érdekében, hogy hagyjon fel ezzel. A bezárt ajtó és ablak csak ideig-óráig tartja kint a szennyezést, az utcán pedig mindenki ugyanazt a levegőt szívja – írja posztjában a Levegő Munkacsoport.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.