Leváltották Simon Erikát, Szada alpolgármesterét

Nem volt zárt ülés.

2022. január 4., 13:45

Szerző:

Nyilvános ülésen tárgyalta és szavazta meg Simon Erika leváltását kedden reggel a szadai képviselőtestület.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, eredetileg valószínűleg zárt ülésre készültek, de végül ettől a tervtől elálltak. Nem is tehették volna meg, hogy zárt ülést rendelnek el. A lapunknak nyilatkozó, az önkormányzati törvényt jól ismerő egyetemi tanár kérdésünkre azt mondta: személyi kérdésnél csak akkor lehet zárt ülést elrendelni, ha az érintett ezt kéri.

Simon Erika állítása szerint a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vécsey László a szadai polgármesternek azt mondta, csak akkor támogatja a települést, ha őt, az alpolgármestert, eltávolítják a pozíciójából. Simon azt állítja, hogy az információra rákérdezett a település polgármesterénél, Pintér Lajosnál, aki azt megerősítette neki 2021. december 21-én, majd a települést vezető civil szervezet, a Változás Útján Egyesület képviselőinek és a VUE elnökének jelenlétében is elmondta ezt a polgármester még aznap délután. A 168 kérdésére azonban minden nyilatkozó képviselő tagadta, hogy ez elhangzott volna, a polgármester és Vécsey László pedig a Telexnek cáfolta, hogy ilyesmit mondott.

Pintér Lajos polgármester a keddi ülést azzal kezdte, hogy Simon Erikát nem mindenki ismeri elég jól, és mondana róla néhány szót, majd ezek után felsorolta, mi az, amit az elmúlt két év során szerinte nem csinált jól. Például elmondta, annak ellenére választotta ki őt alpolgármesternek, hogy nem volt önkormányzati tapasztalata. Erre Simon Erika felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy 2008 óta cégével önkormányzati szervezetfejlesztésben dolgozik szerte az országban. Ezenkívül Simon Erika azt is elmondta, hogy ő és a másik alpolgármester kapta a legtöbb szavazatot a 2019-es választáson.

A pénzügyi bizottság elnöke, Gelle Róbert arról beszélt, hogy született egy kiegészítés is az előterjesztéshez, amiben a testület megállapította, hogy Simon Erika teljesen alkalmatlan az alpolgármesteri posztra, és ez is az oka annak, hogy elveszik az alpolgármesteri pozíciót.

A testületi ülésen a polgármester megemlítette, hogy Simon Erika azt mondta korábban, ha az alpolgármesteri pozíciót elveszi tőle a testület, akkor lemond a képviselőségről is. És hozzátette, hogy akkor „ez van még hátra”.

Simon Erika azonban megjegyezte, ő nem szeretne lemondani a képviselőségről, mert amikor ez az ügy kiderült, a lakosok megkeresték, hogy nagyon számítanak rá a továbbiakban is. Ezek után Boros Gábor képviselő még megpróbálta rábeszélni Simon Erikát, hogy mégiscsak jó lenne, ha lemondana a mandátumáról, mert „ez szürke munka kevés pénzért, a bizalom már nincs meg”. Erre Simon Erika megerősítette, hogy ő semmiképp nem mond le, marad képviselő, hiszen a mandátumát a lakosságtól kapta.

Simon Erika a végén szót kapott, megemlítette a Vécsey-ügyet, és elmondta, hogy 2021. december 19-én Boros Gábor képviselő tájékoztatta őt arról, hogy Vécsey László az ő eltávolítását kérte Szada támogatásáért cserébe, erre Boros Gábor jelezte, hogy most ő azonnal zárt ülést kér, erre nem került sor. 

A testület azt is felrótta Simon Erikának, hogy most is kampányol a közösségi oldalán. Azt is felrótták neki, hogy a sajtót a politikai céljaira használja fel most is, utalva ezzel arra, hogy a médiához fordult a leváltásával kapcsolatban.

Végül  a szadai képviselőtestület 7:1 arányban megszavazta Simon Erika leváltását.

(Kiemelt kép forrása: Bellai László/Szentendre.hu)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.