Hajszálnyival vezet Andrzej Duda az exit poll felmérések szerint a lengyel elnökválasztáson

2020. július 12., 21:24

Szerző:

Csekély előnnyel vezet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával indult jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda

az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester előtt - derül ki az urnazárást követően végzett első exit poll felmérésekből.

Andrzej Duda lengyel államfő gyerekekkel az északkelet-lengyelországi Suwalkiban tartott kampányrendezvényen 2020. július 7-én. 

A felmérések szerint Duda a szavazatok 50,4 százalékát szerezte meg

kihívójával, Trzaskowskival szemben, aki a voksok 49,6 százalékát tudhatja magáénak.

"Soká éljen Lengyelország! Hetven százalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen.

Meghatódtam. Köszönöm honfitársaim" - hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen a támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök a kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált az eredményéhez.

Az Ipsos közvéleménykutató-cég által készített exit poll hibahatára 2 százalékpont.

Az előzetes eredmények hétfőn várhatók.

 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.