A lengyel kormányfő bejelentette a kiberbűnözés elleni központi iroda létrehozását

Ezzel együtt a kiberbűnözés elleni harcra szánt pénzügyi alap létrehozását is bejelentették.

2021. július 27., 18:10

Szerző:

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Mariusz Kaminski belügyminiszter a kiberbűnözés elleni küzdelem központi irodájának létrehozását jelentették be – írja az MTI. Az új testület célja az utóbbi időben fokozódó internetes fenyegetések kivédése. Felszólalásában Morawiecki az állami intézmények és a lakosság ellen irányuló kiberbűnözés okozta veszélyekről beszélt. „Nincs nap, amikor nem hallanánk a világ különféle helyeiről érkező, nagyon gyakran orosz hátterű, illetve más keleti országokkal összefüggő támadásokról” – fogalmazott. Ezzel együtt bejelentette a kiberbűnözés elleni harcra szánt új pénzügyi alap létrehozását is.

Mint mondta, a kiberbűnözés elleni küzdelem központi irodája (CBZC) egy új testület lesz, amely kizárólag a világhálón jelentkező problémákkal foglalkozik. Mariusz Kaminski belügyminiszter elégtelennek találta, hogy a lengyel rendőrség soraiban jelenleg mintegy 350 személy foglalkozik a kiberbűnözéssel. A CBZC-nek ezzel szemben mintegy 1800 jól fizetett munkatársa lesz majd, toborzásuk januártól kezdődik, a hagyományos rendőrségnél alkalmazott szempontoktól teljesen eltérő, az informatikai tudásra fókuszáló kritériumok szerint.

A tervek úgy szólnak, hogy a 2025-re már teljeskörűen működő új szolgálat a legkorszerűbb nyomozói és operációs módszereket fogja alkalmazni, szerkezete a lengyel központi nyomozóirodáéval lesz párhuzamos, „modern és biztonságos” önálló székhelyt is kap Varsóban – közölte Kaminski, aki szerint a CBZC létrehozásáról szóló törvény jövő év elején léphet életbe.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a sajtó képviselőivel beszél Brüsszelben, 2021. május 24-én. Fotó: Francisco Seco / Pool/AFP)