Légkondicionált HÉV-ek, új híd Csepelen, 6 milliárd a Lánchídra – szinte ki sem fogy a jó hírekből a kormány Budapest-államtitkára

2020. február 28., 20:28

Szerző:

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén a kormány és a főváros képviselői megegyeztek többek között a HÉV felújításának és bővítésének, a Galvani híd megépítésének, a déli körvasút fejlesztésének és a kisföldalatti felújításának egységes támogatásáról – nyilatkozta az MTI-nek Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, egyben a Közfejlesztések Tanácsának alelnöke.

Közölte, a kormányoldal javasolta

valamennyi HÉV-vonal, pályák, megállók, utastájékoztatási rendszer teljes felújításának, a járművek cseréjének és csepeli-ráckevei vonal Kálvin térig való meghosszabbításának támogatását, távlatosan az északi és déli HÉV-vonalak Duna alatti összekötésével az ötös metró megépítését,

erre igent mondtak Karácsony Gergelyék".

Épülhet egy új híd is Csepelen Galvani-híd névvel, amelytől azt várják, hogy tehermentesíti a belső hidak és a bevezető utak forgalmát. A kormány Fürjes szerint garanciát adott arra, hogy a pesti oldalon a hídhoz kapcsolódó úthálózat nyomvonalára a főváros javasolta alternatívákat is megvizsgálják, és az egyetlen kritikus útszakaszon kizárólag a helyi lakosok és az érintett önkormányzatok bevonásával születik döntés a nyomvonalról.

Megoldódni látszik a Lánchíd felújításának kérdése is: a kormány hatmilliárd forinttal támogatja a beruházást, ezt a forrást az önkormányzat csak a hídfelújításra használhatja fel. Ezzel a Lánchíd felújításához szükséges összeg teljes egészében rendelkezésre áll, a vita lezárult - nyugtatott meg mindenki Fürjes Balázs. 

 

 

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.